Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

U Studénky se srazilo Pendolino s kamionem: Dva mrtví, desítky zraněných! Po stejné trati jela vláda

Autor: ljš, dce - 
22. července 2015
08:16

Prokletá Studénka! V městečku, kde před sedmi lety přišlo o život osm lidí, došlo znovu k tragédii. Krátce po půl osmé ranní se tam srazilo Pendolino s kamionem. Provoz na trati, po níž z Prahy jede vláda, bude do odpoledne zastaven. Na místě jsou desítky zraněných, bohužel nejméně dva lidé nehodu nepřežili. Za nehodu může zřejmě polský řidič (50) kamionu, kterého již policie zadržela.

Na místě zasahovaly desítky posádek záchranné služby, včetně vrtulníku. „Bohužel můžeme potvrdit v tuto chvíli dvě oběti na životech. Jeden byl mrtvý už při našem příjezdu, druhý zemřel v době, kdy jsme o něj pečovali, a bohužel se nám nepodařilo zachránit jeho život. Dalších jedenáct osob je zraněných, z toho ve třech případech můžeme hovořit o přímém ohrožení života. Další dvě zranění jsou těžká,“ řekl České televizi mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl. Objevila se také neoficiální informace, že strojvedoucí Pendolina přišel při srážce o obě dolní končetiny.

Pendolino jelo z Ostravy do Prahy a na chráněném přejezdu opatřeném světelnou signalizací se srazilo s projíždějícím kamionem. Ten podle reportéra ČT doslova rozpáralo a jeho trosky jsou rozesety okolo místa neštěstí, motor údajně ve vzdálenosti 200 metrů. Vlaku, který jel v okamžiku srážky plnou rychlostí, se podařilo zastavit až půl  kilometru za přejezdem. Z fotografií z místa neštěstí je patrné, že zcela zdemolována byla i lokomotiva Pendolina.

Za nehodu může zřejmě řidič kamionu. „Ten člověk vjel na přejezd ve chvíli, kdy už svítila červená výstražná světla. V momentě, kdy na přejezd vjížděl, šly již závory dolů. Nechal stát kamion na přejezdu a utekl pryč,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. „Řidič zřejmě zpanikařil. Mezi zavřením závor a najetím vlaku bylo 10 vteřin. Vznikla obrovská ohnivá koule, která se řítila nádražím,“ doplnil ministr dopravy.

Z videa, které má k dispozici Drážní inspekce, ale vyplývá, že řidič v kabině vozu nakonec zůstal. Tři vteřiny před nárazem ještě stihl s autem popojet, což mu zachránilo život, protože kabina vozidla jako jediná zůstala nepoškozená. Před kamionem ale přes přejezd na červenou projela další dvě vozidla.

Kamion, který převážel plechy, měl na kabině nápis King of the Road (Král silnic, pozn. red.). Na její spodní části je také jméno dopravce, kterým je polská firma Mawi. „Nebudeme podávat žádné informace do doby, než si s naším řidičem promluvíme. On je nyní zadržený v České republice a my se s ním snažíme spojit přes polskou ambasádu,“ sdělil telefonicky Blesk.cz člen vedení firmy Mawi se sídlem v městečku Nowa Wieś Wielka, která působí na trhu přepravců od roku 1993, původně pod jménem Arwit.

S jedním z majitelů se spojil také Deník. „Potvrzuji, že se jedná o kamion naší firmy,“ řekl Deníku Arkadiusz Witek, zástupce firmy Mawi – transport i spedycja. „Telefonicky jsem mluvil s řidičem, který se mi snažil popsat, jak k nehodě došlo. Je v šoku, stejně jako my. Sám právě jedu na místo tragédie, abych zjistil, co a jak se vlastně stalo,“ řekl.

Nehodu způsobil řidič kamionu polského dopravce Nehodu způsobil řidič kamionu polského dopravce | Reprofoto ČT

Pracovníci ostravského integrovaného centra vyčlenili telefonickou informační linku. „Lidé mohou telefonovat na číslo 950 739 941,“ řekl mluvčí hasičů Petr Holub. Zde získají informace o svých příbuzných, zda byli zraněni, popřípadě v jaké nemocnici jsou nyní.

Materiální škody po dnešní srážce vlaku s kamionem u Studénky dosahují skoro 90 milionů Kč, z toho 80 milionů na vlaku Pendolino, odhaduje Drážní inspekce.

Členové vlády, kteří jeli v opačném směru, byli nuceni vystoupit v Hranicích na Moravě. Do Ostravy se vlakem nedostal ani Andrej Babiš, který jel dřívějším spojem. Premiér a ministři zdravotnictví, vnitra a dopravy se od skupiny oddělili a zastavili se na místě neštěstí. Doprava v koridoru bude podle dostupných informací obnovena nejdříve v noci.

Ministr dopravy Dan Ťok přitom ráno sklidil na Twitteru vlnu kritiky za to, že se zajímal spíše o to, že se vláda na jednání do Ostravy nedostane, než o stav zraněných.

 

 

O několik minut později ale svůj nevhodný komentář smazal  a tweetoval znovu, tentokrát už s mnohem větší lítostí:

Je to nejvážnější nehoda na železnici v České republice za posledních zhruba sedm let, ta tehdejší byla ještě tragičtější a stala se nedaleko místa dnešního neštěstí. V srpnu 2008 rovněž ve Studénce havaroval rychlík, který narazil do spadlé části mostní konstrukce. Tehdy na následky nehody zemřelo osm lidí, zraněných bylo sedm desítek.

bartne ( 27. července 2015 06:01 )

prosím o sdělení čísla konta, na které je možno finančně přispět na rehabilitaci strojvedoucího pendolina. Stát mu nedokáže zaplatit kvalitní protézy..

bum-bella-bum ( 26. července 2015 20:10 )

Brrrr

violahorska ( 22. července 2015 23:21 )

Tak snad Vás ten optimismus, milý Lunatic, nikdy neopustí.... Nebo že by už zítra byly Vaše dny sečteny? No hlavní myslím bude, že se v podstatě nic nestalo...

violahorska ( 22. července 2015 23:16 )

Vláda se vyjádřila pochvalně o práci záchranářů - snad si z jejich svědomitě odvedené práce vezme příklad. Nezodpovědných kr-eténů, jak vidno, je habaděj. (A ještě k tomu se chce nějaký nýmand, nedouk a budižkničemu - Kubera - senátor, zviditelnit povolením jisté míry alkoholu v krvi za volantem.) Je mi nesmírně líto dvou zbytečně zmařených životů, stejně jako těch, kterým se fatálním pochybením jednoho nezodpovědného c-pa převrátil život naruby. Tragédii jsem byla nepřímo přítomna, stejně jako 8.8.

tummy ( 22. července 2015 15:08 )

 ten kamionak je vrah

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání