Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exemplární trest za zohavení krásné Martiny: 23 let vězení za kyselinový útok!

Autor: dce, ČTK - 
28. května 2015
09:47

Jan D. polil před téměř dvěma lety v Plzni svou expřítelkyni kyselinou sírovou. Soud ho za tento odporný čin ve čtvrtek poslal do vězení na 23 let. Mladá žena má po útoku stále vážné zdravotní i psychické problémy. 

Krajský soud v Plzni vynesl rozsudek nad Janem D. obžalovaným z pokusu o vraždu. Státní zástupce mu navrhl 23 let ve vězení. Obhájci muže, který svou vinu od začátku popírá, naopak požadovali zproštění viny. Soud útočníkovi nakonec vyměřil výjimečný trest 23 let, který navrhoval státní zástupce.

Podle žalobce Jan D. polil bývalou přítelkyni třiatřicetiprocentním roztokem kyseliny sírové, protože vůči ní cítil zášť kvůli rozchodu a kvůli tomu, že si našla nového přítele. Jejich vztah byl ale mnohem složitější. Jan D. Martinu psychicky terorizoval po celou dobu jejich soužití. Prohlížel jí SMSky, ale běžně jí nevěnoval pozornost. Rozcházel se s ní a chtěl, aby se za ním vracela "na kolenou" a s prosíkem. Do toho udržoval vztah s další ženou.

Po posledním rozchodu ji neustále obtěžoval - psal jí SMS zprávy, byl sprostý a házel na ni špínu. Vše vyvrcholilo v listopadu 2013. Podle spisu Jan D. před jejím bydlištěm počkal, až Martina nasedne do auta, pak otevřel dveře u řidiče a polil ji žíravinou. I když proti němu neexistují přímé důkazy, nepřímé důkazy se podle žalobce vzájemně doplňují a tvoří uzavřený řetězec. 

Žena útok přežila jen díky náhodě, dobré zdravotní kondici a rychlé odborné pomoci. Žíravina nechala na její tváři jizvy, připravila ji o zrak, o oční víčka, lékaři jí museli amputovat ušní lalůček. Kromě toho jí vážně poškodila zažívací trakt a kůži. Podle znalců podstoupila strašná až nesnesitelná muka a mnohaměsíční léčení. Útok označili jako torturu. 

I když útoky kyselinou nejsou běžné, podobný se stal loni 26. srpna v Praze 4. U soudu se k němu v dubnu přiznal devětačtyřicetiletý Milan Balamuta. Později se v pankrácké vazební věznici oběsil. 

dievcatko ( 28. května 2015 13:56 )

 Myslim,ze tato osoba neprežije vo vazeni prvých pár tyzdnov,nie to este 23 rokov.

renda01 ( 28. května 2015 13:45 )

23 let je hrozně málo, měli mu dát doživotí. To co ta holka zažila a bude zažívat je horší než smrt. Myslím, že tak silné kyseliny by se neměly volně prodávat.

11557 ( 28. května 2015 13:21 )

V takýchto prípadoch by malo platiť zub za zub, oko za oko. Neviem či by to spravil, keby vedel, že aj jeho to čaká. Ale takto sa mu štát postará o komfort v base s kvalitnou stravou.

ingmarie ( 28. května 2015 13:03 )

 Ta holka bude do smrti slepá, zohavená a odkázaná na pomoc druhých. Lidská zrůda jí nevratně zničila život.za to je 23 let v base málo!!!

kdoasi ( 28. května 2015 11:44 )

Ty máš taky dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání