Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Izraeli zatkli obávaného šéfa podsvětí: Před kasinem v Praze nechal zavraždit šéfa gangu

Autor: ČTK - 
25. května 2015
11:40

Izraelská policie zatkla šéfa izraelského podsvětí, který se údajně podílel na vraždě někdejšího vůdce gangu Abutbulů v Praze. Zadržený, jehož jméno nebylo zveřejněno, je z oblasti severně od Tel Avivu a očekává se, že soudce nařídí, aby byl zadržený muž umístěn do vazby. Jde o dlouho hledanou osobu, která se stala po rozštěpení izraelského kriminálního podsvětí hlavou menší skupiny.

Muž byl zadržen na Ben Gurionově mezinárodním letišti, odkud chtěl vycestovat i s rodinou do ciziny. Je spojován s vraždou Felixe Abutbula zavražděného v roce 2002 před kasinem v Praze. Po této vraždě následovalo vyřizování účtů mezi podsvětím v Izraeli a další vraždění.

Felix Abutbul řídil záležitosti rozsáhlého klanu a respektovaly ho podle izraelského tisku i další kriminální klany. Po jeho smrti se rodinných záležitostí ujal jeho syn Asaf, který ale začal používat násilí a mnoho dosavadních spojenců si znepřátelil. Asaf byl v roce 2007 zatčen a za své aktivity odsouzen k dvanáctiletému trestu vězení.

Od pátku je ve v Izraeli ve vazbě Riko Širazi, který stojí v čele dalšího gangu a je mu připisována účast na pokusu o zavraždění Asafa Abutbula v roce 2004 rovněž v Praze. Při pokusu o jeho likvidaci byl použit granát hozený na pancéřovaný džíp v centru Prahy a zraněno bylo 17 lidí. Izraelci tehdy zatkli a do ČR pak vydali podezřelého atentátníka Jaakova Mošajlova, který dostal pětiletý trest.

Izraelský právník Jacky-Henri Sagroun řekl, že je to jediná osoba odsouzená v případě Asafa Abutbula. Širazi zůstane ve vazbě nejméně čtrnáct dní. Také zatčení dalšího Izraelce se vztahuje k Praze. Je jím Jaakov ben Jehuda obviněný ze zabití a svazků s organizovaným zločinem.

Podle všeho se podílel na vraždě Guye Jehezkela zabitého v roce 2003 v Německu. Ben Jehuda v té době pracoval jako řidič v pražském hotelu, který vlastnil Felix Abutbul a po jeho smrti pak převzal jeho syn.

ruudazvostravy ( 25. května 2015 12:38 )

 Jó,to sou týdle Jůde,uš jým asy po weltkrýgu votrnulo a f tom Aušwitzu bi to chtělo asy kapánek zlykvydovat nezamjestnanost a dotovat taki vírobu rajskího plinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání