Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrtvoly ve vybuchlém domě v Šenově mohou patřit našim, tvrdí Chorvati

Autor: shp - 
8. května 2015
09:14

Dva mrtví muži nalezení v troskách domu v Šenově u Nového Jičína, který se zbortil po lednové explozi, by mohli být Chorvati. Spojení by mohli být s mužem nedávno zavražděným v Záhřebu a údajně napojeným na zločinecké podsvětí. Naznačuje to na svém webu chorvatský deník Jutarnji list. Nález obou těl potvrdila ve čtvrtek česká policie.

Výbuch 10. ledna značně poškodil rozlehlou neobydlenou vilu, jejíž část se zbortila. V domě podle prvních poznatků explodoval nahromaděný plyn. Policie nyní nevylučuje, že výbuch mohl být způsoben úmyslně, což vyplývá z toho, že případ kvalifikovala jako obecné ohrožení.

U obou těl byla nařízena soudní pitva. Její výsledky policisté ještě neznají, a nemohou se proto vyjádřit k příčině úmrtí. Není tak zatím jasné, zda muži zemřeli při výbuchu, nebo suť zasypala už jen mrtvoly.

Jutarnji list naznačuje, že mrtvými mohou být Branko Katušić zvaný Indián a Branko Mraković zvaný Djoli. Deník už před dvěma měsíci napsal, že zmizeli v oblasti kolem domu, který v lednu explodoval u Nového Jičína.

Oba prý společně odjeli ze Záhřebu do Česka v den výbuchu a jejich rodiny o několik dní později ohlásily jejich pohřešování. Chorvatská policie je má od té doby na seznamu nezvěstných osob a pátrá po nich.

Katušić a Mraković jsou podle listu známí a údajně i spolupracovníci Vinka Žuljoviče Klici, který byl minulou neděli zavražděn na předměstí chorvatské metropole.

Tento muž byl podle chorvatských médií spojován s kriminálním podsvětím a jeho aktivity údajně sahaly i do Česka. Byl rovněž vyšetřován kvůli podezření z účasti na válečných zločinech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání