Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Výbuch na palestinské ambasádě: 4 důvody, proč mohla bomba explodovat

Autor: lvi - 
31. března 2014
16:08

Scénáře, podle kterých měla vybouchnout na Nový rok v budově palestinské ambasády bomba, se zužují. Jisté je, že palestinského ambasadora Džamála Muhammada Džamála nezabila výbušnina, která by měla za cíl chránit dokumenty v trezoru zastupitelství.

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora se nyní nabízejí zhruba čtyři možné varianty, jak k nešťastné události došlo.

1.      Ambasador neměl průpravu v rámci manipulace s výbušninami

     „Ač dlouholetý člen Fatahu, nepatřil v minulosti ambasador Džamál k radikálnímu křídlu, které se v 80. letech školilo k manipulaci se speciálními zbraněmi a výbušninami.Džammál byl dlouholetým typickým karierním diplomatem.“

2.      Neodborná manipulace

     „Úzce souvisí s první variantou. Zkrátka se ambasador mohl pustit do zkoumání výbušniny, kterou mohl na velvyslanectví skutečně nalézt a nějakým nešťastným způsobem inicioval její explozi.“

3.      Špatný technický stav bomby

     „Výbušný systém skutečně mohl být na ambasádě, respektive někde ve staré budově, uchován roky. Mohl být na jednom místě, kde byl uložen v bezpečí, během stěhování mohlo dojít například ke změně klimatických poměrů v místnostech a výbušnina explodovala.“

4.      Džamál dobře věděl, co na ambasádě má, rozhodl se ke špatné aplikaci

     „Džamál mohl o systému vědět a pokusit se ho nainstalovat nějakým, způsobem k trezoru. To je ale asi nejméně pravděpodobná verze, jelikož chránit dokumenty v trezoru výbušninou, která vám může utrhat končetiny a následně vás zabít, může jen hlupák.“

O terorismus nešlo

Bývalý náčelní vojenské zpravodajské služby se rovněž domnívá, že s jistotou nešlo o teroristický akt. To ostatně už dříve potvrdila i policie. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové je navíc ze závěrů odborných znaleckých posudků zřejmé, že nešlo o speciální zabezpečení trezoru. "Tento závěr vyplynul mimo jiné i z vyšetřovacího pokusu, který prokázal, že k výbuchu nedošlo uvnitř tohoto trezoru," napsala mluvčí.

Po teroristickém či jiném násilném útoku, které policie vyloučila hned na začátku vyšetřování, tak kriminalisté nyní vyloučili další vyšetřovací verzi. Genetická, pyrotechnická a chemická znalecká zkoumání stále nejsou dokončeny, další výsledky budou mít vyšetřovatelé podle Zoulové během několika týdnů.

Ambasadora na Nový rok smrtelně zranila exploze, kterou způsobila výbušnina. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, ale Džamálova dcera Rana byla krátce po neštěstí přesvědčena, že její otec byl zavražděn.

Co je Fatah?

Fatah je hlavní palestinská politická strana a největší a nejdůležitější frakce Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). V palestinské politice se nachází na středo-levé části politického spektra. Jedná se především o nacionální, sekulární socialistickou politickou stranu. Od svého založení udržuje řadu militantních skupin. Jeho hlavní vojenskou částí je al-Assifa. Na rozdíl od svého oponenta, islamistické organizace Hamás, není Fatah samotný zařazen na seznam teroristických organizací žádnou vládou světa. Současným předsedou Fatahu je Farúk Kadúmí.

V parlamentních volbách 25. ledna 2006 strana ztratila většinu v parlamentu ve prospěch Hamásu, rezignovala na všechny vládní pozice a ujala se role hlavní opoziční strany. Podržela si ale moc na Západním břehu Jordánu, což vedlo k rozkolu mezi oběma stranami.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání