Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie zřejmě dopadla žháře z Vítkova: Zatčeno 12 extremistů

Autor: šim, INT, ČTK - 
13. srpna 2009
10:18

AKTUALIZOVÁNO: Policie zřejmě dopadla žháře, kteří v dubnu zapálili dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Severomoravští policisté v Ostravě celou středu vyslýchali podezřelé.

Policie zatkla celkem dvanáct lidí, které mají s případem něco společného. Policie však jakékoli informace odmítla komentovat. „Realizujeme případ závažné trestné činnosti,“ řekla pouze mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová ve čtvrtek potvrdila, že policie ve středu zatýkala v souvislosti s kauzou Vítkov.



Celá středeční akce podle Deníku.cz probíhala za zpřísněných bezpečnostních opatření. Policejní mluvčí také odmítla sdělit, zda byl někdo z vyslýchaných již obviněn, ani jsou-li mezi zadrženými osobami příslušníci extremistických skupin. Nejpravděpodobnější vyšetřovací verze případu totiž zní, že se jednalo o rasově motivovaný útok. ČTK přinesla zprávu, že bylo zatčeno 12 pravicových extremistů z Brutnálska.

Počet zatčených by mohl ještě narůst. Podle serveru Novinky.cz jsou mezi zatčenými i dívky, které měly útoku přihlížet. U výslechů prý členové skupiny svalují vinu jeden na druhého a říkají další jména.

Pachatelé v noci 18. dubna hodili do rodinného domu ve Vítkově tři zápalné lahve. V době útoku spalo v domku osm lidí. Při požáru největší zranění utrpěla malá Natálka. Oheň ji popálil na 80 procentech těla. V nemocnici podstoupila několik operací. Teprve před několika dny ji lékaři probudili z umělého spánku. Blesk byl u toho. Více najdete zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání