Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Popálená Natálka (2) už zase vidí mámu

Autor: Ivana Žáková - 
12. srpna 2009
11:27

FOTOGALERIE: Je to zázrak! Na osmdesáti procentech těla popálená Natálka (2) si hraje s míčem a jí jogurty. A usmívá se na svoji maminku! Lékaři ji už zcela probudili z umělého spánku a dokonce i děvčátko přeložili z JIP na popáleninové centrum. Blesk byl jako první u toho, když Natálka otevřela své krásné mandlové oči a špulila pusinku na svoji mámu.

Oči a hlas Anny Sivákové už nejsou plné bolesti a smutku. Její slova jsou plné naděje a radosti. „Moje milovaná holčička se na mě dívá, usmívá se a komunikuje se mnou. Na ty úžasné momenty nezapomenu do konce života,“ svěřuje se Blesku maminka Anna Siváková. Slz, které za téměř čtyři měsíce proplakala, by byl plný potok. „Už se chci jen usmívat, aby věděla, že žiju jen pro ni,“ dodává.

Lékaři, kteří tak malému dítěti zpočátku nedávali vůbec žádnou naději na přežití, jsou už mnohem optimističtější. „Její zdravotní stav se opravdu zlepšil natolik, že jsme dítě mohli probudit z umělého spánku a dokonce je i přeložit na resuscitační oddělení popáleninového centra,“ uvádí primář dětské jednotky intenzivní péče Fakultní nemocnice v Ostravě Michal Hladík.

Natálce je největší oporou v těchto chvílích maminka. Jezdí za ní prakticky každý den. „Chci jí být nablízku dvacet čtyři hodin denně. Už abych s Natálkou mohla být společně na jednom pokoji,“ přeje si ze všeho nejvíce Anna Siváková. „Jsou to pro mě neopakovatelně krásné pocity, když se mi Natálka dívá do očí a špulí na mě rtíky. Hraje si volnou ručičkou s míčem,“ povídá žena.

„Nosím jí pribiňáčky a přesnídávky. Derou se mi slzy štěstí do očí, když ji krmím a ona všechno sní! Jen mi nemůže odpovídat, protože má v krku ještě hadičku,“ říká Siváková. Na Natálku čekají doma tři starší sestry. Těm naštěstí plameny neublížily. Stále hledaní žháři vhodili na dům početné romské rodiny zápalné láhve s benzínem 18. dubna.

Za zázrak děkují lékařům
Od 18. dubna byla Natálka v kómatu. Překonala i dvě smrtelně nebezpečné infekce. Lékaři ji probouzeli pomalu celý týden. Dnes už dýchá sama bez přístrojů a má prakticky vysazené léky.

„Naše holčička žije jen díky lékařům fakultní nemocnice. Jsme jim nesmírně vděčni za zázrak, který pro nás učinili,“ říkají Blesku rodiče Natálky. Podle lékařů ale zůstává stav dítěte nadále vážný. Zraněná a operovaná místa jí mohou ohrožovat bakterie. Pokud se Natálka zcela uzdraví, bude jediným dítětem v Česku, které přežilo v tak nízkém věku tak rozsáhlé popáleniny.

martinas1 ( 14. září 2009 14:34 )

Máš naprostou pravdu, ale je zbytečné to tady psát ženské,která je povrchní a naprosto vypatlaná. Tele novým kouskům nenaučíš a ani mu nic nevysvětlíš.

martinas1 ( 14. září 2009 14:32 )

Tak koukej,ty vypatlaná hvězdo,co si myslí,že zbaštila svět, tobě přeju, aby sis musela prožít to,co maminka Natálky, ne-li hůř. Vrahové, násilníci a extremisté jsou v každém národě, ale naše republika v této problematice vyčnívá jak Himaláje. Ty rozděluješ lidi na bílé a tmavé, ty jsi ve které skupině? Jsi akorát ubožačka.

sluppi ( 19. srpna 2009 18:10 )

To je názor!!!! magore vypatlanej!!!!!Určitě si blonďák s modrýma očima, co? Aby ses ty jednou nesmažil.

sluppi ( 19. srpna 2009 18:08 )

Nic si z toho nedělej, další nácek, víš.

sluppi ( 19. srpna 2009 18:05 )

Pořád lepší mít děti jako zdroj příjmu, než je zabalit do igelitky a hodit do kontáče. Nebo ještě líp to umíte, nejdřív rozbít hlavu o patník a pak vyhodit. Nebo to taky uděláš?

Zobrazit celou diskusi