Karlínští policisté se od poloviny srpna zabývají případem neoprávněného opatření platebního prostředku. Případ je o to složitější, že poškozený není schopen uvést, kdy svou platební kartu, mimochodem s přiloženým PIN kódem, viděl naposledy, a zda jí ztratil, nebo mu jí někdo odcizil. Tyto nedostatky však nijak neomlouvají podezřelého, kterému se neznámým způsobem dostala platební karta do rukou. Během dvou dnů, konkrétně od 15. do 16. srpna., připravil poškozeného o téměř patnáct tisíc korun. Ten byl navíc v této době hospitalizovaný v nemocnici, a pohyb na účtu proto zaregistroval až jeho bratr, který má k jeho bankovnímu účtu přístupové právo. Ke smůle podezřelého muže jsou ale téměř všechny bankomaty snímány bezpečnostními kamerami, a policisté tak znají jeho podobu.

K jeho popisu: Muž ve věku okolo 40 let, vysoký mezi 170 až 180 centimetry, atletické postavy. Má bílou pleť, na přední polovině hlavy pleš a na temeni krátké řídké vlasy. Na sobě měl mikinu tmavé barvy s kapucí a bílým nápisem MONTVILLE.

Policisté místního oddělení Karlín touto cestou žádají veřejnost o pomoc při ztotožnění hledaného muže. Jakékoliv informace vedoucí k jeho totožnosti, pohybu, nebo pobytu přijmou policisté na bezplatné tísňové lince 158, nebo kterékoliv policejní služebně. Muž je nyní podezřelý z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což mu v případě odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Závěrem je nutno zmínit, že takový případ není zdaleka ojedinělý. Policisté preventivního oddělení krajského ředitelství hlavního města Prahy proto apelují na širokou veřejnost, aby si občané PIN kódy ZAPAMATOVALI, a v žádném případě si je nepřikládali ke kartě, ani do její blízkosti. V případě ztráty nebo krádeže platební karty totiž tímto způsobem můžete zamezit jejímu zneužití, a zároveň zabránit škodám, které mohou být i několikanásobně vyšší, než v tomto případě!

prap. Bc. Iveta Martínková tisková mluvčí PČR FOTO: PČR