Děti s velkým nadšením a zvídavostí uvítaly příjezd policejních vozidel do jejich areálu v Dětském domově Ledce. Policisté z oddělení hlídkové služby nejprve dětem umožnili prohlídku služebního vozidla s majákem a vysílačkou. Největší radost pro malé školáčky z mateřské školky byla možnost usadit se za volant v policejním vozidle. Všechny děti s velkým zájmem poslouchaly výklad policistů, kteří jim převedli vybavení policejního vozidla.

Po prohlídce služebního vozidla policisté děti seznámili s policejní činností a ukázali jim část výzbroje a výstroje, kterou používají pro výkon služby. Ukázku například služebních pout, obušku s příčnou rukojetí, reflexní vesty nebo zastavovacího terče děti vítaly a největší zájem především u starších dětí si získaly neprůstřelné vesty, které si zároveň zkusily. Policisté dále dětem ukázali zbraně a funkčnost ruční vysílačky, čímž sklidili velký úspěch, hlavně u chlapců, kteří se o tuto techniku a výzbroj zajímají.

S velkým nadšením a zájmem ovšem děti sledovaly výcvik služebních psů. Policistky ze skupiny kynologie předvedly poslušnost policejního psa Morgana, který se taktéž dětem předvedl jako vynikající vyhledávač ztracených předmětů. Velkou pozornost si však policejní pes získal při simulované ukázce zadržení pachatele. Policejní psi upoutali děti svým odborným výcvikem a byli za svůj výkon odměněni velkým potleskem. Policisté dětem přivezli ukázat i policejní štěňata.

Pracovnice oddělení tisku a prevence si s malými školáky popovídala o bezpečném přecházení silnice a jízdě na kole. Starším dětem z Dětského domova byly předány informace o tom, jak se mají chovat v dopravě jako účastníci silničního provozu a byly seznámeny s trestní odpovědností. Všechny děti byly upozorněny, jak se mají chovat v období prázdnin, aby předešly tak nebezpečnému zranění.

Na závěr byly dětem rozdány preventivní materiály s dopravní tématikou.

nprap. Jana Šteinerová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR