Dotyčný měl rozsáhlou trestnou činnosti páchat v různých lokalitách Borska a v jednom případě i na Stříbrsku od listopadu loňského roku do února letošního roku, kdy vzniklé škody na odcizených i poškozených věcech přesáhly částku 150 tisíc korun. Obviněný se vloupával do rodinných domů, stodol a rekreačních objektů v obcích Vysočany, Přimda, Velké Dvorce, Mlýnec a Vrbice, ze kterých pak odnášel například elektrické nářadí, elektrické kabely a další věci, které v objektech nalezl. Z jednoho domu odcizil množství zlatých a stříbrných šperků a plastové pouzdro s neplatnými bankovkami.

Mezi případy, které se na základě prováděného šetření a vyhodnocování zajištěných stop podařilo objasnit, patří například i vloupání do rekreačního domu v obci Přimda, ve kterém pachatel opaloval plasty z odcizených kabelů a majiteli tak poškozením rekreačního domu způsobil škodu za více než 80 tisíc korun. Poslední skutek, ze kterého je muž obviněný, se stal v obci Vrbice na Stříbrsku, kde vnikl do jedné rekreační chaty, ze které odcizil štípací kleště a sekyru. Následně se snažil vloupat do dalšího objektu, což se mu nepodařilo, a tak se vrátil zpět do již vykradené chaty. Z ní si vzal ještě elektrickou vrtačku. Při této poslední krádeži jej na místě zadrželi policisté.

Provedeným šetřením bylo následně zjištěno, že uvedených jednání se měl obviněný dopustit i přesto, že byl za přečin krádeže v posledních třech letech odsouzen k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání dvou let a šesti měsíců nepodmíněně. Policejní komisař se případem i nadále zabývá a provádí výslechy dalších osob, i přesto se obviněný muž nachází již ve výkonu trestu odnětí svobody za předchozí trestnou činnost.

por. Bc. Dagmar Jiroušková tisková mluvčí PČR