První lednový den kolem 22. hodiny násilně vnikli do havířovského bytu tehdy dva neznámí pachatelé. Byli maskováni v obličeji a ozbrojeni kovovým teleskopickým obuškem. Za použití zbraně fyzicky napadli dva mladíky (věk 21 a 23 let). Po prohledání bytu odcizili televizor v hodnotě 15 000 korun. Poškození utrpěli zranění, která si vyžádala ošetření v nemocnici, přičemž jen shodou šťastných okolností jim nebyla způsobena závažnější porucha zdraví (hrozilo poškození lebních orgánů).

Krajští kriminalisté, kteří se s obdobně brutálním napadením nesetkávají často, začali událost prověřovat ihned po nahlášení. V součinnosti s kolegy z územního odboru Karviná zjišťovali a analyzovali každou informaci a stopu, přičemž i nadále probíhá vyhodnocování množství stop různého druhu z místa činu. Pátrání po pachatelích nebylo jednoduché, kriminalisté museli vyloučit podezřelé osoby a prověřit například u jednoho z následně zadržených i jeho vazby na cizinu – zda se nenachází například v Německu. Ztíženou úlohu měli i tím, že podezřelí se snažili před prozrazením svého aktuálního pobytu všemožně chránit, zkušení moravskoslezští kriminalisté jim ale začali postupně dýchat na záda…

Mravenčí práce kriminalistů vyústila v zadržení dvou mužů. Jako prvnímu nasadili policisté minulý týden pouta 25letému muži z Havířova, nyní je ve vazbě. Druhý, stejně starý muž z Havířova, putoval do policejní cely předevčírem. Je podán podnět k jeho vzetí do vazby.

Dvojice si vyslechla obvinění z pokusu zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu porušování domovní svobody, obojí spáchané formou spolupachatelství. Hrozí jim trest odnětí svobody od 5 do 12 let. Oba byli v minulosti pro násilnou trestnou činnost odsouzeni. Mezi informace, které je potřeba i nadále prověřit, patří i motiv jednání – prozatím je předpoklad, že poškození se s dvojicí znali.

por. Mgr. Soňa Štětínská tisková mluvčí PČR