Teprve 19letý mladík kradl v této oblasti od začátku letošního roku a za cíl si vybral zahradní a rekreační chaty. Do prvního objektu v Kučlíně se vloupal hned první lednový týden, v chatě ale nenašel nic cenného. Vydal se proto do Bíliny, kde se vloupal do dřevěné kůlny na pozemku u rodinného domu, kterou prohledal a odcizil z ní rádio, nástěnnou lampu a pracovní kalhoty.

Poté se vrátil do okolí Hrobčic, kde se vloupal do dvou garáží, v jedné nenašel nic cenného, z druhé si odnesl dva třicetilitrové barely s motorovou naftou.

Pak se zase vrátil k rekreačním objektům, během uplynulého víkendu se do jedné chaty pokusil neúspěšně vloupat a další dvě vykradl. Zajímaly ho hlavně měděné kabely, nářadí a potraviny, které si vzhledem k množství odcizených věcí, především kabelů, poschovával v okolním lese.

Podezřelých zvuků ze zahrádkářské kolonie si ale všimli lidé, kteří přivolali bílinské policisty. Ti téměř dvě hodiny pátrali v přilehlých lesích po pachateli a nacházeli porůznu poschovávané věci, takže bylo jasné, že se někde v blízkosti zloděj schovává. Z lesa pak vyšel mladík, který si to namířil k silnici a z místa odcházel. Ze začátku policistům, kteří ho dostihli, tvrdil, že má u sebe jen své věci a ničeho se nedopustil. Na základě důkazů zajištěných na místě činu se však nakonec přiznal, že chaty vykradl. Celkem od začátku ledna odcizil věci v hodnotě kolem čtyř tisíc korun, dalších 11 tisíc budou stát majitele objektů náklady na opravy.

Policisté následně zjistili, že mladý lapka je na policii jako doma, v loňském roce mu bylo několikrát sděleno podezření z krádeží. Zadrženého, který byl na začátku loňského roku podmíněně odsouzen za spáchání loupeže a následně ještě za krádeže k trestu obecně prospěšných prací, obvinili z přečinu krádeže a podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Pokud bude soudce návrh akceptovat, mohou snad majitelé rekreačních objektů v okolí Hrobčic spát o něco klidněji.

nprap. Bc. Daniel Vítek tiskový mluvčí PČR