Jeden z fiktivních policistů následně požadoval po spoutaném muži PIN kód platební karty a klíče od trezoru firmy na Praze-východ. Když jim vystrašený majitel vydal klíče a sdělil heslo ke kartě, nejspíš jeden z mužů odjel do sídla firmy a druhý k bankomatu vybrat hotovost. Pak se vrátili zpět ke svým komplicům do domu v Saturnově ulici, odcizili úložiště dat kamerového systému domu, zahladili stopy dezinfekčním prostředkem (Savo) a z místa zmizeli. Když v domě utichl hluk, rozrušená dvojice přivolala policii a na místo okamžitě přijeli kriminalisté, kteří se začali případem zabývat.

Podařilo se jim například zajistit kamerové záznamy ze sídla společnost na Praze-východ, kam jeden z pachatelů přijel, v místě se pohyboval suverénně a sebejistě, vzal na chodbě klíče od kanceláře s trezorem, odcizil z něho asi 400 tisíc korun a poté odjel. Dokonce i kamerový systém bankomatu na Opatovské ulici v Praze zaznamenal druhého maskovaného muže, který celkem sedmkrát vybral hotovost 40 tisíc korun (dohromady 280 tisíc korun) a po třech minutách prostor bankomatu opustil. Dvojice pak zjistila, že jim muži odcizili nejen hotovost, ale i šperky uložené v domě v hodnotě asi 30 tisíc korun. Celkově si pak neznámá skupina mužů přišla na více než 700 tisíc korun.

Kriminalisté na případu pracují velmi intenzivně už od prvopočátku, ovšem prozatím se jim nedaří skupinu podezřelých dopadnout. Pátrání jim stěžuje zejména důkladné maskování lupičů a množství zajištěných stop na místě činu – lupičům se totiž podařilo většinu stop zničit.

Podle přepadených byli fiktivní policisté vysocí asi 170 až 175 centimetrů a střední až silnější postavy. Další byl výrazněji silnější s větším břichem a vážil přes 100 kilogramů. Všichni mají světlou pleť a hovořili česky bez přízvuku. Na kamerových záznamech bankomatu je pak neznámý lupič oblečený do mikiny s kapucí nebo bundy světlejší barvy s kapsou na břiše. Na hlavě měl čepici a obličej si maskoval vyhrnutým rolákem nebo kuklou – na záznamech jsou vidět pouze oči a kořen nosu. Muž, který se suverénně pohybuje po sídle společnosti, byl oblečený do zelené bundy s kapucí, tmavých kalhot a na nohou měl tmavé boty. Na rukou měl bílé rukavice, na hlavě kapuci a obličej maskovaný kuklou. Na zádech měl batoh s největší pravděpodobností zelené barvy v kombinaci s šedou.

V souvislosti s tímto případem žádají detektivové veřejnost o pomoc při pátrání po skupině neznámých mužů, kteří se dopustili trestného činu loupeže, za což jim v případě dopadení a odsouzení hrozí až 12 let za mřížemi. Jakékoliv informace k tomuto případu, svědectví nebo totožnosti podezřelých mužů uvítají policisté na bezplatné tísňové lince 158.

por. Bc. Jana Rösslerová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR