„Framed“ lze přeložit jako „zarámován“, nebo „mám tě“ a pro mnoho celebrit je to vstupenka na rychlou jízdu do pekla. Po uveřejnění takové fotografie se mu změní změní život, následuje často rozvod, tahanice o majetek, ostuda.

Proto čtenáři paparazzi milují a proto je celebrity nenávidí, a přitom jejich snímky nejsou nic jiného, než dokument. Dobře odvedená práce.

Síla nahého Mirka

Italský paparazzo Antonello Zappadu, který je v těchto dnech na návštěvě redakce Blesku, patří mezi absolutní špičky svého oboru. Jen tak mimochodem vyfotil nahého premiéra Mirka Topolánka a přispěl tak zásadním způsobem k jeho pádu.

Jen pro pořádek připomeňme, že případem nahý Topolánek přišel první Blesk.cz, když jeho redaktoři obejeli v italském tisku zmínku o tom, že mezi naháči na orgiích ve vile italského premiéra by mohl i nějaký český politik.

Síla fotografie hanbatého Mirka nebyla jen v prostém faktu, že i premiér bývá občas nahý. Svléká se občas každý, nejen ten, koho baví koupání. Zmíněný snímek byl především zkratkou, znakem, symbolem toho, že bývalý český premiér mluvil jako dlaždič a rád mlátí novináře pěstí.

Dvojsmyslná šťabajzna

To samozřejmě autor snímku Antonello Zappadu nevěděl. Dokonce ani neznal Mirka. Topolánek měl tehdy dvojnásobnou smůlu. Nejen v tom, že byl v nesprávnou chvíli na nesprávném místě nahý, ale také v tom, jak se jmenuje. Topolina je totiž italský výraz pro krásnou ženu, přeložit by se dal jako „šťabajzna“. Což je samozřejmě sousto, které si hravý italský tisk nenechal ujít.

Zajímavost: Za první paparazzi fotografii je považován snímek mrtvého vévody a bývalého kancléře Otto von Bismarcka na smrtelné posteli z roku 1898 od Wilhelma Wilckeho a Maxe Christiana Priestera.

Paparazzi v České republice jsou na světové úrovni, ale jen touto prací se uživit nedá. Do absolutní české špičky patří asi pět fotografů, kteří mají práci paparazzi jen jako bokovku. Je to dáno jen a pouze velikostí trhu, od čehož se odvíjí jednak náklad toho kterého média a jednak počet celebrit, které stojí za to fotit.

Pro herce a zpěváky je zájem paparazzi důkazem, že patří mezi celebrity nejvyšší kategorie.

Stopa

Zajímavost: Mezi výrazné paparazzi fotografie patří například snímek prezidenta Klause s milenkou z konce 90. let (Blesk), ale také snímky, které pořídili čtenáři. Jmenujme foto koupající se Petry Buzkové (Super) nebo Leoše Mareše u prostitutky (Blesk). Nejvyšší částka zaplacená za paparazzi snímek u nás je odhadována na 50 tisíc korun. V zemích s tradicí a celkým trhem se pohybuje řádově v milionech.

I Antonio Zappadu, špičkový paparazzi, je také skvělým válečným fotografem, pro kterého je nasazování života pro pořízení nejlepšího snímku běžnou součástí práce.

Zkrátka: Vítejte pane Zappadu. Věřme, že u nás zanecháte co nejhlubší stopu.