A rozhodnou hned první díly sérií Talentmánie (Nova) a Česko Slovensko má talent (Prima). Na co se divák začne dívat, u toho zřejmě vydrží. Obě televize vědí nejen to, jak obrovskou setrvačnost má divácký zájem, ale i to, že když se dá ta masa do pohybu a začne se přelévat jinam, máloco ji zastaví.

Všechno se dá zpackat

Soutěž Talent běží v desítkách zemí světa. V Německu a Británii už čtvrtou sezónu. V žádné jiné zemi se ale nepostavily dvě nejpopulárnější televizní stanice tak ostře proti sobě. Navíc se odehrává ve dvou zemích (na Slovensku jsou druhými do páru Markíza a Jojka). Je zřejmé, že tady nejde jen o to, kdo bude mít ve finále největší talent, ale hlavně o to, jakým směrem se pohne vlna diváckého zájmu. Jde tu hlavně o obrovské peníze.
Všechno se dá spackat (Velký bratr), ale nehledě na formát (předpokládejme, že talent mají oba tábory soutěžících stejný): Klíčovou roli zde sehrají moderátoři, respektivě osobnosti v porotě.

Válka moderátorů

Leoš Mareš a Adéla Banášová ve variantě Novy jsou na první pohled sázkou na jistotu, ale pozor: Jejich publikum jsou –náctiletí, tedy ti, kteří drželi palce Chodúrovi v Superstar. Soutěž „Česko Slovensko má talent“ je o něčem jiném. Jde napříč diváckým spektrem, je otevřenější a má ještě větší ambice než Superstar. A navíc: Jsou sice úspěšní, ale okoukaní. Nepůjde jen o převlečenou Superstar?

Lucie Bílá s Janem Krausem na Primě je dvojice, která pokud překvapí, tak to nebude ono rozpačité „trochu“ ale hodně hlasité „hodně“. Krausův sarkasmus a Bílé emoce: Může z toho být třeskavá směs anebo také výkřik do ticha. Jejichž fanoušci jsou starší než Marešovi, což by mohla být klíčová výhoda. Kromě toho, pokud skutečně platí, že první kolo rozhoduje, diváci budou zvědaví, jak to těm dvěma spolu jde.

Každopádně: Divák se bude bavit, ale jednu ze dvou největších televizí čeká hodně trpký podzim.

Fotogalerie
6 fotografií