Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Generálka státních maturit: Vyzkoušejte se!

Studentka 4.B Dominika Davidová byla spokojená: „Nijak jsem se nepřipravovala. Nemyslím, že by to dopadlo tragicky!“
Studentka 4.B Dominika Davidová byla spokojená: „Nijak jsem se nepřipravovala. Nemyslím, že by to dopadlo tragicky!“  (Autor: Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada, gib, hto - 
12. října 2010
06:45

Studenti na 1200 středních školách si vyzkoušeli, jaká bude povinná státní maturita, která naostro odstartuje na jaře. Pondělní generálka přišla na 120 milionů, naštěstí většinou z evropských fondů. Leckde to ale připomínalo ochotnické představení...

Třeba maturitní komisařka Iveta Haklová z Jihlavy v neděli večer usínala s mobilním telefonem u postele. Ráno v šest hodin ji měla vzbudit SMS z Cermatu (společnost odpovědná za státní maturity), na kterou měla nejpozději do 10 minut odpovědět, že je připravena na začínající generálku maturit. Čekala marně. „Říkali nám, že kdybychom se neozvali, bude centrála Cermatu kontaktovat okamžitě náhradníka,“ vysvětlovala Blesku Haklová.

V jihlavské soukromé Škole ekonomiky vynesl ředitel Ladislav Vítek přesně v půl deváté z odemčených dveří jedné z místností asi 10 kilo vážící zapečetěný kontejner. To vše pod dohledem maturitní komisařky i zadavatelů z řad pedagogů. Zatímco dříve stačil linkovaný dvojlist s razítkem školy a rozhlas, který otázky vyhlásil, nyní se vrší štosy papírů. „Jsou to doslova prodrbaný miliony korun,“ komentuje to ředitel Vítek.

Zkuste si to také: Složili byste maturitu?

Státní maturita má být těžká a podle expertů končí doba, kdy ji složí v podstatě každý. A jak byste dopadli vy? Blesk namíchal koktejl z těžké i lehké úrovně zkoušky z češtiny a také z angličtiny a matematiky. Čeština bude u státních maturit povinná, mezi matematikou a cizím jazykem si budou moci maturanti vybrat.

Český jazyk - Základní úroveň

1) Která z následujících vět obsahuje chybně užité sloveso?
A) Jen na severozápad zasahují výběžky Skandinávských hor.
B) Kontinentální podnebí se vyznačuje chladnými zimami.
C) Pobřeží lemuje 6550 téměř výhradně drobných ostrovů.
D) Více než dvě třetiny povrchu Finska obývají zdravé lesy.

2) Obávám se, aby nepřišel.
Která z následujících možností přesně vystihuje význam výchozího textu?
A) Mám obavu, že nepřijde.
B) Mám obavu, že nepřišel.
C) Mám obavu, že přijde.
D) Mám obavu, že přišel.

Řešení: 1 D, 2 C

Český jazyk - Vyšší úroveň

1) Která z následujících výpovědí má charakter zdvořilé výzvy?
A) Kdy se mi chystáš vrátit ty peníze?
B) Myslíš, že se vrátíš ještě dnes?
C) Nevíš, v kolik zavírají dnes na poště?
D) Podal bys mi tu modrou knihu?

2) Rozhodněte o každé z následujících vět, zda je napsána v souladu s kodifikovanou normou (ANO), či nikoli (NE):
a) Dvě třetiny Čechů považuje policejní zásah za příliš tvrdý.
b) Jsem velmi sebevědomý na to, co jsem v této věci dokázal udělat.
c) Před několika hodinami se vyjednavači vrátili s nepořízenou.
d) Vzhledem k posunu veřejného mínění došlo ke změně strategie.

Řešení: 1 D, 2 a) NE, b) NE, c) ANO, d) ANO

Angličtina - Základní úroveň

1) O čem informuje článek SEA NEWS?
SEA NEWS
A seven-year-old boy got a free trip to America on the Queen Elizabeth 2, one of the world’s largest ships. He didn’t have a ticket but he lied to a member of the crew about it. He said that his parents were on the ship and they had his ticket and passport
O chlapci,
A) který vyhrál cestu lodí Queen Elizabeth 2 do Ameriky.
B) který se ztratil na lodi Queen Elizabeth 2 svým rodičům.
C) který cestoval na lodi Queen Elizabeth 2 načerno.
D) kterému nedopatřením ujeli rodiče do Ameriky na lodi Queen Elizabeth 2.

2) Co se dozvíme z nápisu obchodního řetězce?
GET A 50% DISCOUNT ON ALL GOODS IF YOU HAVE AN ICP CARD
A) Držitel karty ICP získá slevu na polovinu zakoupeného zboží.
B) Držitel karty ICP zaplatí za zakoupené zboží polovinu původní ceny.
C) Při zakoupení zboží získáte kartu ICP s 50% slevou.
D) S 50% slevou na zakoupené zboží získáte i ICP kartu.

Řešení: 1 C, 2 B

Angličtina - Vyšší úroveň

Read the story Building Your House and the questions on the opposite page. For questions 1–5, choose the best alternative, A, B or C.
Building Your House
An elderly carpenter was ready to retire. He (1) __________ his employer of his plans to leave the house- building business to live a more (2) __________ life with his wife and to enjoy his grandchildren. He said that he would miss the pay cheque each week, but he wanted to retire. They could (3) __________. The contractor was sorry to see his good worker go, and asked if he (4) __________ just one more house (5) __________ a personal favour.

1) A) told B) mentioned C) said
2) A) easily B) leisurely C) slowly
3) A) get by B) get away with C) get to
4) A) built B) will build C) would build
5) A) as B) so as C) like

Řešení: 1 A, 2 B, 3 A, 4 C, 5 A

Matematika - Základní úroveň

1) Určete reálné číslo r: r = 2.|3-π|+ |8-2 π|

2) Krychle má hranu 10 cm. Kvádr má jednu hranu 10 cm a druhou 6 cm. Kolik centimetrů měří třetí hrana kvádru c, je-li povrch krychle i kvádru stejný?
A) c = 15 cm
B) c = 15,5 cm
C) c = 16,6 cm
D) Jiné řešení.

Řešení: 1) r=2, 2) A

Matematika - Vyšší úroveň

1) Najděte nejmenší přirozené číslo c takové, aby nejmenší společný násobek čísel c, 42 a 12 byl 252, tedy n(c, 42, 12)=252.

2) vypočtěte q, kde q= (6.1030 + 3.1016):12. Číslo q zapište rozvinutým zápisem v desítkové soustavě, podobně jako je zapsán dělenec.

Řešení: 1) c=9, 2) q=5.1029 +2.1015+5.1014

666polly666 ( 25. dubna 2012 20:03 )

Tohle je pohodička. Za dva dny maturuji, ale to co se objevilo tady, nemá vůbec nic společného s náročností maturit, které jsem si zkoušel já

c3rb3r0s ( 13. října 2010 14:00 )

Všechno sem měl správně, kromě matiky kterou sem nedělal, protože to je opruz... takže pohodička, papír vracet nemusím Nechápu čeho se ti studenti tak bojí, jestli bude celý test jako ty otázky tady, tak je to procházka zahradou.

andrii ( 12. října 2010 21:49 )

ještě,že už mám maturitu za sebou

milo ( 12. října 2010 08:32 )

já maturitu nemám, mám jen závěrečné zkoušky ze svého oboru, které nebyly také zrovna jednoduché, zdrávka (30 otáze,k od krevního rozboru po rozbor kostí, kostní dřeně apod.), kosmetika ( docela snadné, hodně se toho dalo použít z prakitckého učení, ale nejhorší byli kožní nemoci apod. Když jich máte přes 60 je to těžké, vědět jak se která alergie či odchylka od normy projevuje, jaké jsou příznaky, jak postupovat při ošetření ) a materiály, které zahrnují veškeré kosmetické ingredience, které se míchají do kosmetických produktů apod. A když máte umět jen přes 136 živočišných a syntetických tuků a olejů, ropných látek apod. máte z toho hlavu jak pátrací balon, nedokážu si představit, jak bych zvládla školní maturitu, natož ještě tu jejich deme.ntní státní. Nedivím se, že spousta mladých lidí končí v bláziních, když je na ně v tak mladém věku vyvíjen takový tlak. Já měla nervy na pochodu už ze samotných závěreček, maturita by mě asi zabila...

kukuku ( 12. října 2010 08:20 )

Úvaha : "Pondělní generálka přišla na 120 milionů, naštěstí většinou z evropských fondů." je myšlením ekonoma primitiva. V EU nemůžeme počítat s tím, že nás bude dlouhodobě dotovat. Pokud dostaneme nazpět přesně tolik, kolik tam na příspěvcích odvedeme (spíš míň - ten byrokratický aparát EU někdo zaplatit musí) - pak 120 milionů od EU je část toho, co jsme do EU zbytečně odvedli a kdyby se tyto peníze nechaly doma a použily k něčemu rozumnému, bylo by líp.

Zobrazit celou diskusi