Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Maturita nanečisto: Studenti vyzývají k bojkotu

Studenti se znovu chystají do ulic demonstrovat proti státním maturitám.
Studenti se znovu chystají do ulic demonstrovat proti státním maturitám.  (Autor: Foto ČTK)
Autor: Lukáš Gibiec, koj - 
4. října 2010
17:08

Už příští týden absolvují všichni letošní maturanti státní maturitu nanečisto, při které si vyzkouší, jak bude zkouška vypadat doopravdy. Generálka vyjde státní pokladnu na 120 milionů korun! Jenže… studenti vyzývají k jejímu bojkotu a miliony tak možná přijdou vniveč.

Stovky náklaďáků vyrazily tento týden do ulic, aby rozvezly testy ke generálkám do 1225 testovacích škol. Rozvoz má na starosti soukromá stěhovací firma Stahl, která za pět let rozvážení maturit do škol vyinkasuje od ministerstva přes 50 milionů korun. Jen za generálku teď dostane skoro 4 miliony.

Studenti vyzývají k bojkotu maturit!

Státní maturity mají řadu odpůrců, a to nejen kvůli milionovým částkám, které stát za jejich realizaci zaplatí. Podle nedávného průzkumu STEM si více než polovina lidí (60 %) myslí, že jsou státní maturity nedomyšlené. Se stejným názorem se ztotožňují i tisíce studentů na Facebooku, kteří vyzývají ostatní spolužáky k bojkotu generálky. Nic je totiž nenutí generálku absolvovat úspěšně.

Co vzkazují studenti?

„Budeme jediný ročník, na kterém to otestují a nakonec ji zase zruší. To ani náhodou!“
Veronika Janečkova

„Navrhuji na generálku se jim vyprd***t a jít do ulic protestovat.“
Werísek Lukýsek

„Nemůžeme se s tím jen tak smířit… Nechci být pokusným králíkem!“
Michal Vojtek

„Ani nevím, jak by ta maturita měla vypadat. Jen by mě zajímalo, jestli to pořádně vědí samotní učitelé...“
Martin Hejtmánek

„Jak může mít střední škola stejnou maturitu jako gympl, když na střední škole máme český jazyk jen 3x týdně a gympl ji má každý den. Nepochopím.“
Tomáš Svoboda

sakra ( 5. října 2010 10:40 )

"Naši" politici jsou fakt ve světě ojedinělí tvorové, zejména ta poslední "vláda". Existuje snad něco podobného s maturitou v jiném státě na západ od nás? Zbytečné peníze z rozpočtu a možnost někoho bohatnout snadno a bez rizika. Studenti dejte to vládě a politikům znát, listopad je blízko a dospělí jsou k ničemu. Jsou vystrašení více než před rokem 1989 a není se co divit.

janedo ( 5. října 2010 09:01 )

Trefil jste se přesně.Nejvíc potřebuje vydělat CERMAT a úředníci MŠMT musejí nějak zdůvodnit svou hloupost a "nezbytnost".

ouha ( 5. října 2010 07:31 )

Nemohu se zbavit dojmu, že v celém tom humbuku jde jen o to, jak si namastit kapsy - na ministerstvu školství a v dalších přidružených úřadech sedí na teplých spousta lidí - často neúspěšných bývalých učitelů, kteří potřebují vykazovat nějakou práci a kteří spřáteleným firmám rádi přihrají malou domů. A efekt veškerý žádný. Školství se stále točí v kruhu a vrací se zpátky k tomu, co tu už dávno bylo, jen je to dneska - kupodivu - na nižší úrovni. A vzdělanostní úroveň maturantů se stále snižuje. * Připravuje se jednotná maturita, a přitom se zrušily jednotné osnovy, takže každá škola učí něco jiného. * Za státní maturity se vydaly miliony korun. Jen za maturity "nanečisto" se vydalo 120 milionů a za pouhý rozvoz 40 milionů korun ze státní kasy, což je naprosto absurdní výdaj - zvlášť při současném šetření na všem.

anelam ( 5. října 2010 06:19 )

Jen ať nám naše mládež ukáže,co umí...a všichni co neprojdou ať vyhází hned a studují jen ti nadaní -Co chodí do soukromých škol se přece nemají čeho bát!Když se zaváděly,tak se říkalo že budou kvalitnější ,studenti se více naučí.Čes.jazyk se učí od narození...ten by měly ovládat všichni a matiku také....Pro-gevi-asi ví proč to rozváží-i ředitel je jen člověk

ales1 ( 4. října 2010 20:39 )

proč by nebrečeli? Jejich rodiče a báby s dědky demonstrují, prudí, stávkují, tak si to mládež také zkusí. Co jste je naučili, to dělají.

Zobrazit celou diskusi