Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Státní maturita: Jste pro? Nebo proti?

Státní maturity stále vyvolávají polemiky...
Státní maturity stále vyvolávají polemiky...  (Autor: Archív)
Autor: ap, koj - 
11. října 2010
14:17

V pondělí odstartovala na středních školách všech typů generálka na státní maturity. Přes 95 tisíc studentů středních škol si do čtvrtka vyzkouší to, co je i jejich kolegy čeká brzy naostro. Diskuse příznivců a odpůrců zavedení jednotných státních maturit ovšem neumlkají a Blesk.cz vám přináší přehled hlavních argumentů obou stran.

Tolik let odkládaný projekt státní maturity má definitivně odstartovat již na jaře příštího roku. V roce 2012 pak dostane státní maturita konečnou podobu. Všichni středoškoláci budou maturovat podle stejných pravidel z českého jazyka, cizího jazyka a poté volitelně z matematiky, informatiky nebo ze společenských věd. Zavedení státních maturit má své příznivce i odpůrce. Blesk.cz Vám přináší přehled hlavních argumentů obou stran.

Státní maturita: ANO

Nutnost přehledných výsledků

Dosavadní maturita je jen cárem papíru, který nevypovídá nic o znalostech maturanta ani o kvalitě školy. Každá škola si dělá maturity po svém, přizpůsobuje je svým studentům a jejich jediným cílem je vyprodukovat co nejvíc absolventů. Státní maturita poskytne jasný přehled o kvalitě výuky na jednotlivých školách.

Důležitý certifikát do života

Dnešní maturita vůbec nevypovídá o znalostech studenta a proto je jejím držitelům k ničemu. V případě možnosti srovnání se zvýhodní postavení úspěšných maturantů na trhu práce. Navíc je do budoucna možné, že se těžší verze státní maturity stane důležitým faktorem při přijímacích zkouškách na některé typy vysokých škol. Dosud vysoké školy výsledky maturitních zkoušek téměř nezohledňují.

Úspora peněz

Státní maturita je plánována již od roku 1997. Za tu dobu stály přípravy několik stovek milionů korun. V projektu je utopeno již příliš mnoho peněz, než aby se dal jen tak zrušit. Nutné úpravy mohou proběhnout na základě výsledků testovacích zkoušek.

Státní maturita: NE

Organizační nedostatky

Ani generální testy neodhalí všechny nedostatky. Maturanti tak budou po několik let testovacími králíky, jejichž budoucnost bude ovlivněna okolnostmi, které nemohou sami ovlivnit. Navíc je tu problém s dlouhou dobou vyhodnocování. Zatímco nyní ví studenti výsledek maturity okamžitě, po zavedení státních maturit budou muset i několik týdnů na konečný verdikt čekat. Řada z nich tak už bude třeba přijata na vysokou školu a přitom ještě nebudou vědět, jestli vlastně odmaturovali.

Pokles celkové úrovně středních škol

I když se chystá dvojí verze maturit, z celkového hlediska dojde zejména u elitních středních škol ke snížení její obtížnosti. Studenti i učitelé jednotlivých škol budou navíc podléhat pokušení připravovat se pouze na to, co bude obsahem státních maturit. A to se dotkne i učňovských oborů, kde se místo praktických dovedností budou zaměřovat na nepraktické, ale pro maturitu nutné teoretické znalosti.

Zbytečnost státních maturit

Státní maturity nejsou potřeba. V zemích Evropské unie je českým středoškolákům uznávána i současná maturita. Představitelé českých vysokých škol tvrdí, že s využitím státních maturit při vstupním hodnocení uchazečů o studium příliš nepočítají. Již nyní mají totiž alternativu v podobě jednotných testů obecných studijních předpokladů SCIO. Proč tedy dál za veliké peníze zavádět něco, o co není zájem.

Zkušební testy si můžete stáhnout ZDE >>

A jaký názor máte Vy? Jste pro zavedení státních maturit nebo ne? A jaké argumenty považujete za hlavní. Řekněte nám svůj názor v diskuzi!

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.

hellish ( 13. října 2010 12:47 )

Ještě jsem zapomněla napsat, že zrovna český jazyk a základní matematika či cizí jazyk, jak to vyžaduje státní maturita, se vyučují na každé škole stejně. Bez rozdílu zda jde o humanitní či technický obor.

hellish ( 13. října 2010 12:45 )

Státních maturit se nikdo nemusí vůbec bát. Jsou primitivní. Je to mnohem jednodušší, než je normální maturita. Sama jsem maturovala letos v září na SOŠ a i tak to pro mě byla hračka. Pokud si myslíte, že státní maturita studentům ublíží, tak je to nesmysl. Alespoň bude všeobecný test znalostí a známky tomu budou odpovídat. Měla jsem spolužačku, která je schopna psát stylem: "Hezký výkend. Slybuju že přídu." apod. a z češtiny prošla, protože se hezky usmívá a napsala slohovku na 4. V tom není spravedlnost! A takový člověk jde pracovat na úřad jako korespondent. Proto by měla státní maturita takové lidi vyselektovat. Bohužel ne každý má na střední školu, i kdyby jen kvůli dvěma předmětům. Pokud vím, tak je střední škola kompletním souborem znalostí a dovedností.

e.44 ( 13. října 2010 00:24 )

oprava.....vidím....

e.44 ( 13. října 2010 00:23 )

Michaela sice nepíše o jakou školu jde, ale pravděpodobně se na ní učí to k čemu má vztah, co jí baví, co jí jde a co bude potřebovat k výkonu svého budoucího povolání. A učňák se stejným zaměřením pravděpodobně neexistuje. Proč by se jinak trápila s matikou, češtinou a němčinou. Já v tom jasně vydím příklad nesmyslnosti státních maturit. Střední školy mají velmi rozmanité zaměření a mnoho z nich připravuje studenty na práci, při které nejsou nejdůležitější znalosti z předmětů obsažených ve státní maturitě, ale znalosti právě ze specifických předmětů pro ono povolání důležitých. Každá škola by měla mít maturitní předměty právě podle svého zaměření a matika, čeština a jazyky by měly být volitelné nebo nepoviné, pokud tedy na ně škola nebude zaměřená.

hellish ( 12. října 2010 13:22 )

Co takhle učňák? Nebo je to snad něco podřadného? Od toho ta státní maturita je, aby se nehlásili na střední školu lidé jako jste Vy. Ne každý na to má a ne každý si to přizná. Neberte to prosím jako urážku, či cokoliv jiného, ale tak to prostě je.

Zobrazit celou diskusi