Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příbram: »Dlužící« nebožtíky čeká společná hrobka

Reflexní samolepky na náhrobcích jsou podle některých Příbramáků neetické
Reflexní samolepky na náhrobcích jsou podle některých Příbramáků neetické  (Autor: Jitka Stefanidesová)
Autor: Jitka Stefanidesová, hto - 
12. října 2010
08:00

Více než dvě stovky lidí na Příbramsku neplatí za hroby svých zesnulých příbuzných! Důkazem toho jsou náhrobky polepené oranžovými reflexními samolepkami.

Pokud ale lidé nevyrovnají svůj dluh do konce října, čeká nebožtíky společná obecní hrobka. Podle zastupitele Rudolfa Smetany je to celé neetické a nešťastné řešení.

Hroby rozdělují město

Výrazné samolepky na hrobech město rozdělily. Podle Jiřiny Soukupové (68) udělala správa hřbitovů dobře. „Není to tak velká částka, abych za manžela nezaplatila 600 korun na dalších pět let. Jediné, co mě trochu zarazilo, bylo to, že samolepky byly zprvu nalepené přes část jména zesnulého,“ řekla Soukupová, která má na hřbitově pohřbeného manžela.

Někteří obyvatelé ale polepení náhrobků výraznými nápisy považují za neetické. „Vylepení oranžových samolepek je buranství nejhoršího kalibru. Je to strašné, že se přelepovala jména zesnulých a kříže na náhrobcích,“ zkritizoval práci příbramských technických služeb zastupitel Rudolf Smetana s tím, že problém neplacených míst se dal řešit jinak. „Na hroby se mohly dát decentní tmavé samolepky s číslem na správu hřbitova,“ dodal.

„Dříve jsme pozůstalým posílali z matriky doporučené dopisy, desítky se jich vrátily zpátky a na zbytek nikdo nereagoval,“ obhajoval postup ředitel technických služeb Ladislav Michvocík. Podle něj byly samolepky nezbytným krokem k úhradě dluhu. Z 213 neplacených míst se jich po této akci uhradilo 75 procent. „Chtěli jsme předejít problému. V okamžiku, kdy bychom ten hrob v souladu se zákonem a pohřebním řádem zlikvidovali a potom přišel někdo po deseti letech a zjistil, že nemá kam dát květiny, asi by byl problém větší,“ vysvětlil Michvocík a zároveň dodal, že urny a ostatky z nezaplacených hrobových míst půjdou do společné obecní hrobky. Ta se připraví, až se bude znát přesný počet nezaplacených hrobů.

lea61 ( 12. října 2010 10:55 )

No a ještě lepší by bylo, kdyby se lidé starali o své záležitosti a nekašlali na své povinnosti. Jak je ale někdo upozorní, i když v tomto případě nevhodně (ale i to je otázka - při množství upomínek), že dluží, hned jsou uražení, rozezlení a nadávají, kde mohou. Co je z hlediska morálky horší - kašlat na své zemřelé předky, nepečovat o jejich hrob, neplatit ho, či na tento hrob nalepit cedulku, že není zaplacen. Co vy všichni moralisti?

Zobrazit celou diskusi