Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Atomový výbuch ve Zlíně!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, am - 
26. září 2009
08:11

Patnáctimetrový atomový hřib mohli vidět obyvatelé Zlína v části největšího sídliště Jižní Svahy. Praktická ukázka vědeckého experimentu byla součástí programu akce Noc vědců, která se koná ve 200 městech 28 zemí Evropy.

"Šlo nám o optický, nikoliv detonační, efekt, který uskutečnila profesionální firma zajišťující pyrotechnické efekty například do filmů," podotkl kapitán Námořnické unie a spoluorganizátor Noci vědců ve Zlíně Dušan Fojtů.

Program letošního ročníku byl proto sestaven tak, aby v něm každý mohl najít to své. Nejvíce pozornosti ale přilákala praktická ukázka simulovaného výbuchu atomové bomby. Patnáctimetrový atomový hřib sice vznikl výbuchem, nikoliv však uranu, ale jiné detonační směsi, která není zdraví škodlivá.

Po simulovaném výbuchu návštěvníci mohli ještě vidět řadu zábavných experimentů, například destilaci alkoholu, formuli 1 na vodíkový pohon a cvičení s roboty. Závěrem večera se uskutečnila ukázka bojových technik a pacifikace pachatele. Celou akci hudebně doprovázela legendární zlínská formace Avion Swing Band.

Zobrazit celou diskusi