ONLINE CHAT
Pane přednosto, je možné, že mám alergii na opalovací krémy? Jakmile si natřu obličej něčím s vyšším faktorem., okamžitě mě začnou pálit a slzet oči. Co mi poradíte? (Marie Turková)
Foto
Některé opalovací krémy mohou dráždit oči. Vyzkoušejte jiný produkt, ideálně z lékárny.
Pane profesore, je kopřivka alergická reakce? Pokud ano, co jí způsobuje? Děkuji(Zuzana)
Foto
Kopřivka může být alergická i nealergická. Mohou ji vyvolávat potraviny, léky, ale i tlak, tření, chlad, teplo atd. Jsou případy, kdy se příčina nenajde.
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jest-li máte nějaké zkušenosti se sluneční alergií.Trpím tím několik let,navštěvuji různé lékaře,kteří stále něco zkoušejí, ale nic nepomáhá. Zrovna dnes v 9 hod.ráno jsem byla pár minut na slunci a opět jsem se osypala.Jest-li můžete a budete vědět, prosím o odpověď a radu. Děkuji(Miroslava Hollanová)
Foto
Vhodné je provést fototesty s identifikací spektra záření, které vám alergii vyvolává. Obecně platí, že se dají dát preventivně antihistaminika, používt fotoprotekci, případně na jaře zahájit zvykací kúru s UV zářením.
Dobrý den, již více jak rok trpím opary a vřídky v okolí úst, předepsaný Herpesin nezabírá. Bez oparů jsem max. 2-3 týdny, pak se objeví další. Co prosím s tím? Děkuji za odpověď.(Johana Martincová)
Foto
Virus oparu na rtu se z organismu dostává obtížně. Pravidelné užívání tabletových virostatik při každém výsevu je jedním z řešení. Lokálně pomáhá nově i balzám z lékárny s hypoalergenní formou propolisu. Snažte se také dobře spát, nemějte stresy a jezte vyváženou racionální stravu bohatou na vitamíny.
Moc si vážím vaší práce, doufám, že nevadí, že mám otázku na rakovinu kůže a ne na alergickou reakci, před skoro 10 lety jsem měla melanom 1,79 mm - snažím se vyhýbat sluníčku, ale nyní bychom rádi s manželem letěli k moři, do Thajska, je to pro mne vhodné? děkuji. Anna Bezečná(Bezečná Anna)
Foto
Na dovolenou určitě jeďte. Nezapomeňte ale přibalit krémy s vysokým faktorem a nestyďte se nosit i certifikované plážové oblečení. Užitečné rady najdete i na www.melanom.cz.
Pane doktore, byl mi vyříznut melanom 1,48 mm na zádech, uzliny v pořádku, jak je možné, že někdo s menším nádorem (1,1mm-spolupacient v nemocnici) a má už zasaženou uzlinu? kdo je na tom prognosticky hůř, ten kdo má nižšího breslowa nebo ten, kdo má čistou uzlinu? Děkuji za odpověď. Karel(Karel)
Foto
Statistika je krásná věc, ale pro konkrétního pacienta nemusí nic znamenat. Statisticky má samozřejmě větší riziko ten, kdo má tlustší nádor.
Dobrý den, dá se alergie léčit/zmírnit homeopatikama? a jak bojovat s únavou spojenou s alergií? Děkuji(Lenka)
Foto
Pro homeopatickou terapii neexistují u alergií spolehlivé srovnávací studie s neúčinnými látkami. Na druhou stranu, pokud vám homeopatie vyhovuje, není důvod ji nepoužívat. Vaše únava může být způsobena nejen alergií, ale možná i používáním klasických antihistaminik. Poraďte se o případné úpravě léčby s vaším ošetřujícím lékařem.
Vazeny pane profesore, obracim se na Vas s zadosti o pomoc. Jiz vice nez dva roky bojuji s perioralni dermatitidou, tak tedy ekzem na brade a nekdy i kolem nosu, oznacili kozni lekari. Pricina je pry hormonalni. Ekzem vznikl ke konci druheho tehotenstvi a vyrazne se zhorsil po podani kortikoidu. Jedinou ulevu mi prinesl lek Entizol, bohuzel vsak pouze docasne. Takze brat tento lek dlouhodobe nevidim jako reseni. Rada bych nalezla pricinu problemu. Nemate prosim s timto onemocnenim zkusenosti? Jine vazne zdravotni problemy nemam, pouze snizenou funkci stitne zlazy, kdy kazde rano uzivam Euthyrox 75, tento problem mi vznikl opet mezi tehotenstvim. Ostatni vysledky z krve mam v poradku. Ekzem je nekdy i dost bolestivy a samozrejme hlavne nevzhledny, kdy nejde ani zakryt. Samozrejme kosmetiku temer nepouzivam, pastu mam bez fluoru, kremy od LaRoche bez zbytecnych pridanych latek, kdyz je nejhur Jarishuv roztok. Predem Vam dekuji za rady a poznatky! S pozdravem Veronika, matka na MD, dve male deti(Veronika)
Foto
Vážená paní Veroniko, váš příběh s periorální dermatitidou je bohužel jako z učebnice. Léčba je také taková, kterou jste prodělala nebo opakovaně používáte. Jednoznačný původ onemocnění, který by byl ovlivnitelný zázračnou pilulkou, zatím také neznáme. Pokud byste chtěla, můžete se na mne na klinice obrátit. Obává m se ale, že budu mít podobné úspěchy jako moji kolegové při minulé terapii.
Dobrý den pane doktore, v červnu to bude rok, co jsem měla melanom - 1,3 mm, všechna vyšetření dosud v pořádku (PET/CT, sentinel. uzlina), opravdu je po 5 letech riziko recidivy (metastáz) minimální? budu se moci někdy považovat za úplně vyléčenou? Děkuji. M.(Monika)
Foto
Riziko metastáz je u vás opravdu minimální, ale melanom je z pohledu dlouhodobého rizika záludný, a proto doporučujeme pravidelné kontroly celý život.
Dobrý den, měla jsem melanom, 1,5 mm breslow, jsou to právě tři roky, myslíte si, že se můžu už nyní pokoušet o miminko? Sentinelová uzlina byla čistá. Děkuji. Dagmar(Dagmar)
Foto
Většinou jsme klidnější, když od operace uplyne alespoň 5 let.
Mám už dva týdny v krku knedlík hlenu. Může to být příznak alergie?(Ema)
Foto
Je to málo pravděpodobné.
Dobrý den, syn má astma diag. od 4 let. Od té doby bral léky, vakcíny.V dospělosti přestal s léčbou, používá jen spray při dechových obtížích a antihistaminika. Léčbu odmítá. Poslední spirometrie byla docela dobrá, tam jsme ho donutili jít, alespoň na kontrolu,jak na tom je. Léky nebere asi 4 roky. Průběh nemoci v dětství - dechové obtíže často a zánět středního ucha i dvakrát do měsíce, několikrát v nemocnici pro dechové obtíže. Co mu hrozí, když se nebude léčit? Děkuji velice za odpověď. Hanáková Lenka, Praha(Hanáková Lenka)
Foto
Rozhodující je, zda se obtíže objevují často nebo pouze ojediněle. Při častých obtížích je trvala léčba vhodná. Při ojedinělých obtížích se dá pracovat jen v režimu, který váš pan syn zvolil.
Přeji dobrý den, časem jsem vypozoroval, že největší alergen je pro mě bříza (poslední dobou snad jediný). Bohužel bydlím na sídlišti, kde je bříza na každém kroku. Doma nemůžeme větrat a okna otevíráme, pouze když prší... prosím o radu, jak bojovat proti takové alergii, existuje pokud možno přírodní léčba pouze na jeden druh elergenu?(HonzaVS)
Foto
Objednejte se k nejbližšímu alergologovi. Řešení ohledně antialergické léčby pro vás najde.
Dobrý den, pane profesore, dovolte mi, prosím, abych vyjádřila veliké zklamání nad tím, že do dnešního dne mi nebylo odpovězeno na můj e-mail, který jsem Vám poprvé zaslala už dne 1.12.2014, a poté ještě několikrát, naposledy pak 14.8.2015. Vždy to bylo přes paní Linhartovou, tedy tak, jak jste mi doporučoval při loňském chatu.... Hezký den! marta gondolová(marta gondolová)
Foto
Děkuji za upozornění. Požádám paní Linhartovou, aby se po něm podívala. Můžete ale také přijít na naši kliniku ve FNKV na tzv. klinické předvádění tuto středu v 8.30 hod.
Mám alergii na prach ,na jaře na kvetoucí všechno co kvete od března,na alergologii jsem nebyla,.Obvodní lékařka mi nasadila ZODAC 1 prášek ráno ,ten beru již 10 let mám pocit že mi již nestačí ,co mám dělat ? zajít na alergo .děkuji Zdenka Pauchlá(zdenuska108@seznam.cz )
Foto
S Vašimi obtížemi by Vás měl alergolog vidět. Určitě se k němu objednejte, respektive ať Vás k němu Vaše obvodní lékařka doporučí.
Dobrý den pane doktore, dceři se ve 23 letech objevila zřejmě alergie na jahody, maliny, ananas, nikdy dříve ji neměla, teď má silnou reakci i na pár kousků malin nebo jahodový jogurt, oteče jí obličej, vyrazí se svědivá vyrážka kolem úst, dá se jí nějak pomoci, kromě toho, že samozřejmě vynechá toto ovoce? Děkuji.(skloma)
Foto
Nejúčinnější a také správné je tyto potraviny nejíst. Způsobují totiž nejen obtíže, ale zároveň zvyšují senzibilizaci. Léčebně jsou vhodná antihistaminika. Dále je ale třeba pátrat, zda obtíže pramení z těchto potravin nebo třeba jen z konzervačních látek, které mohou obsahovat nebo být na povrchu potravin.
Dobry den, rada bych se zeptala, zda muzou mit lupy spojitost s pyl.alergii a je jina sance nez byt celozivotne odkazana na sampony proti lupum nebo samponum na sebor.dermatitidu. Protoze pouze tyto sampony mi udrzuji problem v prijatelnem stavu. Dekuji za reakci.(Vdapt)
Foto
Pylová alergie s lupy, respektive seborrhoickou dermatitidou nesouvisí. Na lupy je skutečně nejlepší kvalitní šampon. Pokud nestačí, pak je vhodné navštívit dermatologa, který předepíše intenzívnější léčbu.
Dobrý den, kde si mohu nechat odebrat krev na alergii na lepek a laktozu (praktik, alergolog..)? (Hana)
Foto
Teoreticky to možné je, ale důležité je, jestli vám tyto potraviny způsobují nějaké obtíže, respektive zda je podezření, že by mohly obtíže způsobovat. Pa ke vyštření indikováno.
Dobrý den-užívám asi 15 let-Zodac-v posledním roce jej užívám celoročně-slyšel jsem-že už jsou léky třetigeneráční-které nemají tak vedlejší účinky-jako-Zodac-mám si o tyto léky říci alergologovi???Děkují--------------(Milan)
Foto
Dobry den, kazde jaro, kdy je pro mou osobu nejhorsi pylova sezona se mi pri bezne viroze projevi nemoc na pruduskach, kdy mam silny osklivy kasel a bolest na hrudniku. Je lepsi tomuto predchazet uzivanim dychacich kortikoidu jiz na zacatku pyl.sezony? Dekuji Dvorska(Dvorska)
Foto
Preventivně bych kortikoidy nedoporučovaůl užívat. Ideální je pokusit se pylovou sezónu přežít někde v místech, kde rostliny buď už odkvetly nebo teprve pokvetou - ideálně u moře nebo na horách.