ONLINE CHAT
dobrý den synovec 13 asperger od začátku roku přestoupil do nové školy. ze začátku si stěžoval, že se mu smějí (je v praktické škole, 7. třída), teď už odmítá o tom mluvit, ale je unavený a nešťastný a my nevíme jak mu pomoct. Sama jsem dospělý asperger a ve škole jsem šikanou prošla a pamatuji si strach cokoliv říct dospělým, že to bude jenom horší(Andrea B)
Foto
Dobrý den, s tímto problémem doporučuji obrátit se na výchovného poradce ve škole a pedagogy a situaci řešit co nejdříve ve spolupráci s speciálně pedagogickým centrem ve Vašem regionu.
Dobry den, lze laicky poznat rozdil mezi autismem a ADHD? Jsou autisti take mazlivi, schopni projevu vrele naklonosti? Dekuji(Pisatel)
Foto
Dobrý den, projevy dětí s PAS jsou individuální, některé děti s PAS mohou mít i oční kontakt, mohou být mazlivé, a to až extrémně. Laicky nelze bezpečně rozpoznat rozdíl mezi autismem a ADHD. Vždy je potřeba návštěva odborníka.
Dobrý den, může být projevem autismu přehnané řešéní konfliktů, bouchání hlavou o postel, v komunikaci se spolužáky reaguje až hystericky, je mu 9 let, na větší změny reaguje plačtivě či se hroutí, na začátku prázdnin byl bezradný, že neví co bude dál. Děkuji Eva(Eva)
Foto
Dobrý den, tyto projevy se můžou objevovat i u jiných problémů, jako např. zvýšená úzkostnost dítěte. Proto doporučujeme návštěvu odborníka (klinický psycholog).
Dobrý den, dcera (4 roky) se velmi obtížně začleňuje v novém prostředí mezi kolektiv svých vrstevníků, vždy stojí bokem a je velmi plachá. Po vícero návštěvách daného kroužku již komunikuje s dětmi lépe, ale stále velmi minimálně. Velmi často lpí na naprostých drobnostech, a to opakovaně - např. zda má dobře sponku ve vlasech a nervózně se ptá neustále dokola. Nemusí jít pouze o sponku, pokud jí netrápí sponka, ptá se, zda má v pořádku náušnice apod. Tak to probíhá i během výletů či zábavních akcí, které si toho v důsledku příliš neužije. Dokáže srovnávat věci neuvěřitelně dlouho a lpí na jejich srovnání, pokud jí mladší bráška jen mírně věci naruší, propuká v řev nebo pláč. Jinak je ale velmi hodná, citlivá a ohleduplná. Možná jde o klasický projev extrémně stydlivého děvčete, ale to nejsem schopen posoudit, proto přemýšlím, zda navštívit lékaře nebo je to zbytečné a vyplatí se zatím počkat...(Jan)
Foto
Dobrý den, může se jednat nejen o stydlivé dítě, ale i o dítě se zvýšenou úzkostí. V tomto případě by bylo dobré navštívit odborníka (klinický psycholog), který poradí, jak úzkosti u dítěte zvládat.
Dobrý den, mám bohužel dítě (4r), které zničehonic bije děti (někdy i manželku), připadně kopne nečekaně kolem sebe (naposled to byla značka u auta, která to odnesla) a při vynucování koupě hračky si lehne na zem a křiči, brečí a kope kolem sebe..Prostě dělá ostudu..Může se jednat o příznaky autismu nebo jen špatná výchova a nevychovanost malého dítěte? Moc děkuji za odpověď.(Cyril Stráský)
Foto
Dobrý den, uváděné problémové chování může souviset s poruchami autistického spektra, ale může být také projevem nevyzrálosti dítěte či jiných poruch. Doporučuji navštívit odborníka, který provede diagnostiku.
syn diagnostikovaný PASv 2,5 letech. Nyní 4 roky. Poslední půl roku začal mluvit, věty 4-5 slov, reaguje a odpovídá - byť s latencí a někdy i po opakovaných dotazech. Aktivně komunikuje 2 - 3 slova při žádosti. Přestal si říkát jménem a používá: já.Školka s asistencí - bezproblémový průběh. Dle IVP chtějí nyní pro něj zavádět obrázkový systém - tranzitní kartu atd. Při předání karty k oblékání ji odmítl slovy: Nechci, já se jdu oblékat. Je to tedy tento system nutný - kontraproduktivní pro něj ?(Petr P.)
Foto
Dobrý den, v situacích, kde je dítě dobře zorientované a dobře rozumí, co se po něm žádá, není potřeba vizuální podpora (aby nedocházelo ke zbytečnému podceňování a zbytečným konfliktům s tím spojených). Ale v situacích, kde je jasně patrné, že dítě nerozumí sociální situaci a pokynům, je velmi nutná vizualizace - obrázková podpora tak, aby snadno pochopilo a sociální situaci dobře zvládlo.
Krásný den. Zajímal by mě význam slova Autismus - má toto slovo nějaký význam?(Levandulový hrneček)
Foto
Dobrý den, význam slova je z řeckého autos - sám. Pro autismus to znamená "sám ve svém světě".
Kolik dětí/lidí má v ČR autismus? A dá se to vůbec někdy vyléčit?(Karel Kopítko)
Foto
Dobrý den, uvádí se 1% z populace. Poruchy autistického spektra nejsou vyléčitelné, nicméně včasnou diagnostikou a intervencí lze zmírnit hloubku příznaků.
Dobrý den, mohla bych se zeptat, co byste doporučili za literaturu, která se věnuje problematice autismu pro laika, aby to nebylo příliš odborné a rozuměl tomu i člověk s minimální znalostí problematiky. Děkuji za odpověď.(Hanka)
Foto
Dobrý den, můžeme doporučit tyto knihy: Průvodce rodičů dětí s poruchou autistického spektra - Romana Straussová a Monika Knotková, Strukturované učení v praxi od Tuckermann, Haussle, Co často zajímá rodiče a učitele dětí s Aspergerovým syndromem - Roman Pešek. Další zajímavou literaturu lze najít na stránkách APLA.
Dobrý den dámy, v první řadě Vám děkuji za úžasnou práci, které se věnujete a můj dotaz zní - Jak často se setkáváte s autismem, u kterého bylo vysloveno podezření, že jej vyvolalo povinné či jiné očkování? Děkuji a přeji pěkný den(Kateřina B. )
Foto
Dobrý den, v naší práci se setkáváme s rodinami, které mají děti s PAS. V naší péči máme i rodiče, kteří mluví o tom, že po povinném očkování došlo u dítěte ke změnám chování. Žádný výzkum dosud neprokázal přímou souvislost mezi očkováním a vzniku projevu PAS.
Dobrý den u mé dcery byl diagnostikovaný autismus až teď ve dvanácti letech,je to možné že až tak pozdě? Má dcera má ještě diagnostikovanou poruchu Disfázii. Děkuji a přeji hezký den (Linda)
Foto
Dobrý den, ano i v tomto "pozdějším" věku je možné diagnostikovat PAS. Stává se tak právě v případech, kdy je ještě přidružená další porucha příznakově velmi podobná PAS.
Dobrý den, můj syn ( 8let ) se od malinka před spaním uspává formou, kdy se s hlavou kolébá z jedné strany na druhou a nejlépe, pokud při tom na jedné straně hlavou naráží do zdi. Můžete to být příznak nějaké lehké formy autismu? (Silvie)
Foto
Dobrý den, pokud Váš syn nemá další příznaky, které by nasvědčovaly poruchám autistického spektra, je dosti nepravděpodobné, že by jen tento jeden projev ukazoval na PAS. Některé děti tak mohou ventilovat nahromaděnou energii z prožitého dne.
Dcera (4) je autistka. Zatím nemluví, komunikuje tak, že člověka přivede k tomu, co chce a položí mu na to ruku. Od malička byla ale výborná ve skládání puzzle, teď dokáže hrát i velmi složité hry na tabletu, které pochopí sama bez vysvětlování (to by ani nešlo). Elektroniku ovládá výborně, i u cizích lidí, kde je ovladač jiný. Asi si pamatuje ty symboly. Pohybově je v pořádku. Manžel si myslí, že to znamená, že není mentálně retardovaná. Myslíte, že to může být pravda? (Autíní)
Foto
Dobrý den, pravda to být může i nemusí.Závisí na posouzení odborníka, který provádí diagnostiku PAS (klinický psycholog - diagnostika mentální úrovně dítěte).
Dobry den,muj 3lety syn kdyz je vztekly boucha hlavou o zem nebo každého kolem kouse a mlati, muze byt toto projevem PAS?dekuji(Zdenka)
Foto
Dobrý den, tyto projevy mohou být spojené i s nevyzrálostí dítěte (emoční nestabilita, porucha porozumění sociálním situacím aj.) Pokud se objevují ještě další zvláštnosti v chování (nekomunikuje s druhými, hra je stereotypní a ulpívavá aj.), obraťte se na odborníka.
Je pravda, že se autisté rozmlouvají mezi 3. a 5. rokem? Synovi je 3,5 a je zcela neverbální. Máme ještě šanci?(Kovaříková)
Foto
Dobrý den, je to velmi individuální, některé děti se můžou rozmluvit až po 5. roce, jiné komunikují přes alternativní způsob komunikace (výměnný obrázkový systém). Ale je nutné s nimi intenzivně pracovat, čím dříve, tím lépe. Závisí na dalších okolnostech a přidružených poruchách.
Dobrý den, je možné si splést(v předškolním věku) těžkou formu vývojové dysfázie s lehkou formou Aspergerova syndromu?Mám pocit, že se mohou projevovat stejně, že čas ukáže jak se bude dítě vyvíjet... předem děkuji za odpověd'. (Saskia)
Foto
Dobrý den, obě dvě poruchy jsou si velmi podobné, a to často v nepochopení komunikace. Velmi závisí na posouzení a diagnostice odborníků.
dobrý den moj 15 mesacný syn je velmi aktívny ale velmi ho nezaujímaju hračky respektívne sa s nimi velmi nehra len ich vyberie z police a hodi na zem, knižky ho nezaujímajú vobec ked mupoviem že si ideme ukazovať zvieratka tak vezme knihu a ju zatvori lekarka mi povedala že dufa že to nebude autizmus inak je velmi zlatý vsetko ho zaujíma len nie na dlho len ked ho oslovím menom nereaguje alebo reaguje skor ako sa mu to hodí mám sa obavať dakujem za odpoved(julia)
Foto
Dobrý den, na diagnostiku je dítě ještě malé, tyto znaky můžou ukazovat i na nezralost dítěte a jiné poruchy, např. poruchy pozornosti a soustředění. Je dobře, že si toho všímáte, v případě prohlubování a přidání dalších příznaků, doporučujeme vyhledat odbornou pomoc (pedopsychiatr, klinický psycholog, raná péče...).
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda se autismus dá rozpoznat třeba už z nějakých genetických testů třeba už v těhotenství.(Tereza)
Foto
Dobrý den, zatím nevíme o žádné metodě, která by odhalila poruchu autistického spektra v těhotenství. Je však známé, že jedním z mnoha faktorů vzniku PAS může být i genetická podmíněnost v rodině. První známky projevů PAS lze u dítěte pozorovat již od 18 měsíců věku dítěte (dítě nereaguje na oslovení, zavolání, nesdílí, neukazuje, neumí si hrát s hračkami, často chybí sociální nápodoba atd.)
Dobrý den, znáte film Rain Man? Jak moc je blízký realitě?(Pepek)
Foto
Dobrý den, film Rain Man známe. Je potřeba říci, že jen velmi malé procento osob s PAS může být v určité oblasti "geniální".
Vnoucek ma 5 let.omerydmita kreslit.ucit básničky..?(Mery)
Foto
Dobrý den, to, že dítě odmítá kreslit a učit se básničky nemusí být projevem poruch autistického spektra. Pokud má problémy v dalších oblastech, jako např. komunikace a hra s vrstevníky, problémové chování (např. časté "bezdůvodné" afekty), emoční nevyváženost aj., obraťte se na odborníky, kteří mají zkušenosti s diagnostikou PAS.
Dobrý den ,hlidam holčičku která má autismus .maminka mě na to neupozornila.holcicka je nezvládatelna, neposloucha,nemluví ve 4 letech,pořád chce papat,ji všechno co najde na zahradě pisek,popadané vetve,teď začala ubližovat detem.vubec nevím jak s ní mám pracovat(alena)
Foto
Dobrý den, pokud má holčička diagnostikovaný autismus, bylo by vhodné oslovit organizaci, která se zabývá poradenstvím pro rodiny s dětmi s PAS, např. raná péče ve Vašem regionu. Pokud holčička nerozumí mluvenému slovu, špatně se orientuje v prostoru a čase (např. v činnostech, které dělá), je potřeba, aby byla nastavena struktura a vizualizace prostoru i času pomocí obrázků nebo fotografií (např. denní režim, výměnný obrázkový komunikační systém). Pomocí nastaveného systému lze předcházet problémovému chování, které vyplývá z úzkosti dítěte, které se neorientuje a nerozumí.
Jak poznam na9-ti letem synovi Aspergruv syndrom? Dekuji.(Andrea)
Foto
Dobrý den, Vaše otázka je obecná, nelze na ni bez bližšího poznání dítěte odpovědět. Mezi nejčastější projevy patří např. vyhraněné zájmy (např. jízdní řády, zájem o technické věci...), snížená schopnost komunikace s druhými lidmi (nejčastěji s vrstevníky) - neschopnost kooperovat ve hře s vrstevníky, snížený oční kontakt a sdílení s druhými, nerovnoměrný vývoj schopností a dovedností (intelekt může být nadprůměrný x sociální dovednosti podprůměrné), snížená orientace v sociálních vztazích, které často vedou k projevům neadekvátního chování - konflikty ve skupině vrstevníků, nepřijímání autorit...aj. Doporučujeme navštívit odborníka, který provede diagnostiku.
Dobry den, jak rozeznam zlobiveho syna od autisty? Dekuji Men(Menclova)
Foto
Dobrý den, je třeba říci, že zlobení nemusí být projevem poruch autistického spektra. Vaše otázka je velmi obecná, je proto těžké na ni odpovědět. Pokud máte podezření, že by se mohlo jednat o poruchu autistického spektra, můžete se obrátit na odborníky, kteří provedou diagnostiku (např. pedopsychiatr, klinický psycholog, APLA Praha). Zkuste, prosím, vypsat projevy "zlobení" Vašeho dítěte, abychom Vám mohly konkrétněji odpovědět.
Funguje to?(Pepa)
Foto
Funguje, díky za optání.