ONLINE CHAT
Dobrý den! Před více lety mne bodla vosa do podpaží - byla ukrytá (zalezená) v tenkém županu v rukávu. Vznikl z toho červený bolavý otok asi 12 cm velký a k jeho zmizení došlo asi po 12 či 14 dnech. Nikam jsem s tím nešla. Léty se mi projevilo dost alergií a tak se snažím dávat pozor, aby mne žádný hmyz nepíchl. Jelikož máme dům a zahradu, o kterou se starám hlavně já, nevím, zda se její údržbou neohrožuji, hlavně v jarním období. Také si nemohu dovolit jen tak na zahradě sedět a třeba číst bez pozornosti k okolí. Nevím, zda ta reakce nebyla příliš přehnaná a co bych měla případně mít po ruce, když jdu na zahradu pracovat, abych nebyla ohrožena na životě. Jinak musím dodat, že denně beru 1 tabletu Zyrtecu 10 mg jako prevenci i potravinových alergií. Nejsou mé obavy přehnané? Stačí mi mít Prednison 5? Děkuji za odpověď. S pozdravem Marie z Brna. (Marie)
Foto
Dle Vašeho vyprávění soudím, že jste v alergologické péči. V rámci kontroly můžete požádat i o vyšetření alergie na jed blanokřídlých. Váš alergolog Vám jistě vyhoví. Podle výsledku pak zvolíte i vhodnou první pomoc, Prednison do ní jistě patří, ale spíše v síle 20 mg. Nevím ale, jste-li skutečně alergická.
Dobry den, dcera 6 let, jeste nema zkusenost s pichnutim vcely. Jelikoz mame v rodine alergie, mam strach, aby nemela alergickou reakci. Mam info, ze preventivne po pichnuti ihned podat dithiaden. Je to prosim spravne? Nebo jaky je vhodnejsi postup? Dekuji, (Martina)
Foto
Jistě by bylo nejlepší provést komplexní alergologické vyšetření, které je při přítomnosti alergie ve Vaší rodině zcela na místě. Do té doby je ke zmírnění Vašich obav vhodné nosit sebou tabletu či čípek antihistaminika a k tomu i kortikosteroid - (m.j. například Medrol, Prednison, Rectodelt...)
Dobrý den, chodím na alergologii - protože jsem již asi 4x po bodnutí vosou i včelou skončila na pohotovosti. Paní doktorka mi udělala testy a ty vyšly negativně. Přesto když mě vloni píchla vosa jsem opět skončila u lékaře na kapačkách. Celé tělo nateče - špatně se dýchá atd. Když jsem alergoložce předala zase papír o této skutečnosti tak mi vypsala rectodelt, ale adrenalinovým autoinjektorem mě nevybavila. Je tento postup správný. Děkuji za odpověď(Monika)
Foto
Nechtějte po mě prosím komentář výkonu svých kolegů, na to mám příliš málo informací. Obvykle jsou pacienti s Vašimi potížemi adrenalinovým perem vybaveni, ale neznám Váš zdravotní stav a možné kontraindikace.
Jak je možné, že v partě lidí vosy a včely otravují vždy převážně mně?Může to způsobovat třeba moje jemná kůže a vůně?Obecně se říká,že jdou vosy spíš po ženách než mužích...Můžou je odpuzovat nějaké léky?(Vašík)
Foto
Ve hře je barva oblečení, použitý parfém, požitá strava, užívané léky, ale možná i krevní skupina či hormonální vlivy. Jasně vědecky podloženo to ale není.
Dobrý den. Pichla mi před týdnem vosa nad předloktí. O teklo to a začal mi Brnem ruka AZ k zápěstí. Mela sem pocit jako ze mam problémy najednou se srdcem je to mozne(Iva beroun)
Foto
Brnění ruky odpovídá spíše reakci lokálně-toxické, než alergické, bez kompletního vyšetření a z minima informací které mám, nemohu ale alergii jasně vyloučit.
Dobrý den, před cca 10 lety se u mě projevila alergická reakce na vosí bodnutí. Znamená to, že jsem stále na vosy alergická, nebo se to mohlo během let změnit?Zkoušet to samozřejmě nechci. Děkuji za info. Jana(Jana)
Foto
Čím je časový odstup od předcházející reakce delší, tím je pravděpodobnost opakování reakce menší. Pro Váš klid by ale jistě bylo s výhodou alergologické vyšetření aktualizovat. Byla-li jste skutečně alergická na vosí jed, po celkové reakci, prodělala jste i odpovídající léčbu ? (alergenová imunoterapie), jste vybavena léky první pomoci ?...toto vše totiž ve Vašem dotazu hraje zásadní roli.....
Dobry den, mam 4 letou dceru, ktera ma ruzne alergie, bohuzel ale nevime, zda ma i alergii na vosi / vceli bodnuti. Nyni jede k babicce na venkov, kde je vice vos a lekarska pece hure dostupna a ja mam obavy, co kdyz ji neco bodne a nastane anafylakticky sok - jak pak pripadne postupovat, kdyz zachranka tam hned tak nebude? A muze ji pomoci, ze pravidelne uziva Aerius (5 ml denne)? Pomuze pripadne cipek diazepamu ci vypit rozpustne calcium (doporuceni z lekarny)? Dekuji Radka Cejkova(Radka Cejkova)
Foto
Je-li Vaše dcera v péči alergologa, můžete požádat v rámci kontroly i o vyšetření této alergie. Bere-li pravidelně Aerius, je to jistě lepší a pravděpodobnost závažné reakce je menší. Rozpustné calciu ničemu nepomůže, v první pomoci nemá místo. Napovědělo by, kdybychom věděli, zda-li již v minulosti byla bodnuta a jaká byla reakce a podobně. Takto je odhad eventuelní celkové reakce velmi obtížný.
Synovi 17 let se v pubertě zhoršila alergie na pyly a poslední 2 roky trvale bere aerius. Při štípnutí včelou mu v dětství místo vždy hodně oteklo. V posledních 5 letech ho nic neštíplo takže se obávám případné reakce. Má sebou pro jistotu nosit nějaké léky? Děkuji. Kamila (Kamila)
Foto
Je-li syn alergický, pravděpodobně je i sledován u svého alergologa. Máte-li obavu z alergie na hmyzí jed, můžete v rámci kontroly požádat i o vyšetření této alergie, pak by již mělo být vše jasné.
Dobrý den, syn mívá větší reakce na komáří píchnutí....veliký otok, červený pruh....existuje alergie také na komáry? děkuji(marcela)
Foto
Alergie na komáří píchnutí není příliš obvyklá, ale existuje. Za určitých okolností může způsobit i kopřivku, častější jsou ale reakce místní. Krom obvyklých opatření bariérových, repelentů a podobně, se doporučuje použití léků ze skupiny antihistamink v místě vysokého výskytu komárů.
Asi před 10 roky jsem měla silnou alergickou reakci na včelí bodnutí. Otekla jsem neskutečně, lékař mi řekl, že mám alergii na včelu a že to musím vždy hlásit. Každý rok od té doby se bojím, moc do přírody nevycházím. Jaké prášky si mám v lékárně koupit pro případ včelího píchnutí, abych je měla hned u sebe? Obvoďák mi neporadil! Děkuji (Ivana)
Foto
Nejprve musí alergolog Vaše podezření potvrdit. Jste-li opravdu alergická na jed blanokřídlých, bude Vám nejen navržen další postup léčby, ale dostanete i léky první pomoci, které je nutno nosit u sebe. Není třeba nic kupovat.
Dobrý den.Jsem alergická na včelí žihadlo-bušení srdce ,brnění končetin a dušnost .Lékařka mi doporučila po bodnutí okamžité rozkousat Dithiaden. Stačí to jako první pomoc ?(Jana)
Foto
Jste-li skutečně alergická na včelí jed a máte-li za sebou celkovou alergickou reakci, pochybuji, že Vám byl doporučen tento postup. K léčbě takových pacientů je doporučena tzv. alergenová imunoterapie a jsou vybaveni adrenalinovým autoinjektorem. Je tedy otázkou, jaká je Vaše přesná diagnóza. Nejste-li si jistá, vyhledejte alergologa.
Tříletou vnučku již letos píchla včela i vosa, krom bolesti a malého zarudnutí žádná jiná reakce. Lze tedy předpokládat, že alergická na bodnutí není? Je vhodné nosit v kabelce ven nějaký lék- preparát- první pomoc při bodnutí, kdyby přece len došlo o velkému otoku? Děkuji za odpověď, (Jarka)
Foto
Ano, lze předpokládat, že alergická není. Sebou v kabelce můžete nosit lék ze skupiny antihistaminik - řada z nich je ve volném prodeji - a použít jej při větším otoku či svědivosti.
Dobrý den, zajímalo by mne jaky mate názor na "první pomoc" po pichnuti vcelou či vosou v podobě hlíny. Četla jsem příběh od nějaké ženy, která popisovala ze to je velmi účinné - pouze na místo vpichu přiložit hlínu. Jako alergika mne tohle zajímá. Dekuji(Lenka)
Foto
Nemyslím, že toto opatření má v první pomoci u alergického pacienta jakékoliv místo. Pohrávání si s hlínou a čekání, jak to dopadne, považuji za velmi nebezpečné.
Dobry den. Mam alergii na vceli bodnuti 1/ je to spojeno obligatne s alergii na vosy otazka¨2/Jaka je prvni pomoc, ktere antihistaminikum zabira nejrychleji..Otazka(Vlad ze Znojma)
Foto
Alergie na včelí jed není obligátně spojena s alergií na jed vosí, ale některé komponenty jedů jsou si velmi podobné a mohou vyvolat zkříženou rektivitu. Pravidlem to ale není. O něco rychleji zabírají některá AH tzv. 1. generace, mají ovšem i své nežádoucí účinky, AH generace druhé jsou jen nepatrně pomalejší, avšak výrazně bezpečnější....ve hře je ale i mnoho dalších proměnných, jako například náplň žaludku (před jídlem, po jídle), individuální vnímavost, cesta podání a podobně.
Dobrý den,po píchnutí vosy se me udelal flek o průměru 30cm,byl rudý a zatvrdlý.V předešlych letech jsem měla podobnou reakci.Jde o alergii?Děkuji za odpovedˇ M.(Filková Marcela)
Foto
Nebezpečné bývají spíše reakce celkové, Váš popis odpovídá spíše reakci lokální. Pupen 30 cm je ale již opravdu relativně velký, proto doporučuji alergologické vyšetření k odlišení takzvané reakce toxické (nebývá nebezpečná) od rekce alergické.
Na dovolené moji kamarádku píchla včela do vnitřního rtu, příšerně ji natekl, otok se zvětšil tak,že ani nemohla mluvit. Zpanikařili jsme, protože jsme nevěděli, jestli s tím jet do nemocnice nebo jen ledovat a podat Zyrtec. Nakonec jsme k lékaři nejeli, otok asi po 5 hodinách ustoupil. Zajímalo by mě, jak se v takové situaci chovat příště? Kdy je zapotřebí navštívit lékaře a kdy jde jen o běžný projev alergie? (Veronika Čoháčková )
Foto
Takzvané měkké tkáně (rty, jazyk, genitálie a pod.)vždy více a snáz otékají. Samotný otok by nebezpečný být nemusel, hrozí ale potíže dechové či polykací (ret, jazyk), které mohou pacienta ohrozit na životě. Sama další vývoj jen těžce odhadnete. Proto je vždy vhodné stav konzultovat s lékařem. Při narůstajícím otoku či dechových potížích vždy kontaktujte dispečink RZP.
Mám hrůzu už jenom z bzučení včel a vos. I v televizi a už je mi zle. Před třemi dny jsem mėla doma zåchranku, píchla mě vosa.Nejenom že celå oteču, nemūžu dýchat a celé tělo mám v křeči, ale mám i psychycký blok. Lēkaři mi pomůžou kapačkami ale co dělat s psychykou. Jakmile slyším bzučení, zavřu se na záchodě se sprejem proti hmyzu a nejsem schopná třeba 3 dny vylēzt. Jarka(J.Tinterova)
Foto
Na prvním místě je vhodné alergologické vyšetření. Bude-li alergie potvrzena, bude Vám nabídnuta léčba, která velmi často vede k vyléčení této alergie - takzvaná alergenová imunoterapie. Současně může probíhat i podpora psychologická, vedoucí k odstranění panické obavy z přítomnosti vosy či včely. Budete-li vybavena adekvátními léky první pomoci, Váše obavy se jistě také zmírní. Navštivte alergologa.
Moje dcera asi v 6 letech schytala asi 10 žihadel od vos. Neměla žádnou reakci . Teď má 44 let a tak se ptám zda se může u ní projevit alergie kdyby ji teď píchla vosa.Od té příhody ji zatím nic nepíchlo.Děkuji za odpověď.(Miklová)
Foto
Z mála informací, co mám k dispozici, soudím, že pravděpodobnost alergie na včelí nebo vosí jed u Vaší dcery je velmi nízká.
Dobrý den, minulý týden jsem byla na koupališti. Zhruba po 10 minutách ve vodě jsem dostala silnou alergickou reakci (vyrážka, otok rukou, nohou, těžké dýchání). Šok odezněl asi do 30 minut. Včera jsem snědla zmrzlinu a okamžitě mi natekly rty a jazyk. Dnes ráno jsem šla do práce bez svetříku a za 10 minut cesty jsem dostala opět vyrážku na rukách. Manžel tvrdí, že mám zřejmě alergickou reakci na chlad. Je mi téměř 60 let a nikdy jsem nic takového neměla. Jak mám postupovat, aby se mi alergická reakce znovu neobjevila? (Hana Máchová )
Foto
Doporučuji Vám komplexní alergologické vyšetření, kde Vám budou provedeny i takzvané fyzikální kožní testy s ledem, lab. odběry a podobně. Výsledek vyšetření by měl vést i k doporučení, jak dále postupovat. Používají se zejména léky ze skupiny antihistaminik v kombinaci s eliminací spouštěčů - pochopitelně, je-li Vaše diagnóza chladová urtika, což zatím nevíme s jistotou. Podezření tu však jistě je.
Dobry den, mela bych dotaz na prip.alergii na kocku. V prosinci jsme si poridili kote. Cca po 10 dnech me zacali svedit dlane a zacala se mi objevovat vyrazka. Koupila jsem si Claritine a dobre. Sla jsem na alergologii. Dr.nemohla udelat testy,protoze jsem byla moc cervena od vyrazky. Poslala me na krev-testy delala na kocku kone krecka. Alergie se neprokazala, Dr.to bylo divne a dala se asi ovlivnit mym zoufalstvim a poslala me na nove testy,ktere sli do jine laboratore. Alergie opet neprokazana (leky jsem pred obema odberama vysadila). Pro Dr.to timto skoncilo. Zadne jine reseni nenabidla. Jen me na moji zadost napsala Zirtek. Priznaky alergie na naky cas temer vymizeli,ale po case opet svedeni dlani a vyrazka po tele. 2x otekani rtu. K te same Dr.odvahu ani chut jit nemam. Co mam, prosim delat? Moc dekuji,Lucie(Lucie)
Foto
Vaše vyprávění a zkušenost hovoří o možné alergii na kočku. Někdy se stává, naštěstí ne často, že ani opakované alergologické vyšetření tuto alergii nedokáže zachytit a potvrdit. Anamnéza je ale vždy nejdůležitějším vodítkem. Protože odstranění kočky z domácnosti je nyní asi předčasné, zvážil bych dlouhodobou léčbu tabletami ze skupiny antihistaminik (již jste je měla) a po cca roce bych kompletní vyšetření zopakoval, včetně testů a laboratoře. Každé onemocnění má svůj vývoj a jedná-li se o alergii na kočku, očekával bych jej i zde. Uvidíte v blízké budoucnosti. K té samé lékařce bych se jít rozhodně nebál, udělala vše, co mohla. Jistě Vás ráda vyšetří.
jak je odpudit?(babulka)
Foto
Obecná doporučení jsou všeobecně známá, stručně je zopakuji: repelenty, nechodit v trávě na boso, nenosit pestré oblečení či s květinovými vzory, nepít nápoje z obalů, do kterých nevidíte, nejíst sladkosti ve volné přírodě.
před sedmimi roky jsem byla poštípaná klíštětem.Je předpoklad, že bych ted byla alergická na včelí i vosí jed?Děkují.Jozefka.(JOZEFA)
Foto
měla-li jste přisáté klíště před 7 roky, nepředpokládám zvýšené riziko alergie na jed blanokřídlých.