ONLINE CHAT
Dobrý den paní Matková, máte tradici od roku 1548. Jak se lišily výrobky v té době od těch dnešních. Byli předci větší labužníci, nebo i jídlo prochází vývojem a uzeniny podle tehdejších receptů by dnes už nikdo nejedl?(Jarka)
Foto
Dobrý den, Jarko, určitě se gastronomie velmi významně změnila, maso se maximálně mlelo, udilo a opékalo zatímco my máme pomocníky, stroje a technologie, které umí vytvořit vakuum, rychlochlazení, aj. Stejně tak se změnila i chuť masa. Rodina Matků se spíše inspiruje obdobím první republiky a poválečným období.Děkuji za dotaz a přeji hezký den, Ivana
Dobrý den, za kolik korun se dá vyrobit poctivý špekáček? Myslím maso, klasický postup, žádné urychlovače a udící nálevy?(Tomáš Pohl)
Foto
Dobrý den, Tomáši, záleží na tom, jakou normu použijete, pokud se bavíme o špekáčku,kde je rámcově 75% masa z čehož je 30% hovězího je jeho výrobní cena vyšší než cena opékáčku, který je vyroben z kuřete, ten však u nás nenajdete! Hezký den, Ivana
Dobrý den paní Matková, moc rád bych si na chatě udělal opravdu dobré maso na grilu, ale když tam přijedeme, je často večer a všude zavřeno. Kromě supermarketů. O nedělním prodeji si můžu nechat jen zdát. Je nějaký způsob jak přepravit maso 2 hodiny v autě + doba než se nachladí lednice, aby se nezkazilo? Nemáte nějaký tip? Není pak přeci jen lepší sáhnout po supermarketovém?(Adam)
Foto
Milý Adame, ono by nemělo maso na gril být studené, takže pokud se chystáte hned grilovat, tak klidně po dvou hodinách pokud není v autě jako v tropech, nic se mu nestane. Pokud ale máte maso například na druhý den, varianta je, že si pořídíte piknikovou tašku, k té přidáte "ledové cihličky" nebo mraženou zeleninu, kterou přidáte k masu a můžete vyrazit. Děkuji a přeji hezký den, Ivana
Když jsem v obchodě a hledám dobré maso na steak, vypadá to, že musí být dovezeno z jiného konce zeměkoule, jinak nebude kvalitní. Samá argentina, uruguay a podobné země. To české maso nemůže být dobré? Je pravda, že když si kupím obyčejné české hovězí ve vaničce, je často na grilu jako podešev a nedá se jíst. Čím to je?(Jiří)
Foto
Milý Jiří, zkuste si nechat maso vybrat dobré a vyzrálé řezníkem a nekupovat maso ve vaničce :)takže pro Vás je důležité nejen to odkud maso je ale spíše jde o to jak dlouho zrálo. Přeji dobrý výběr masa na grill. Hezký den, Ivana
Jak můžu na první pohled poznat kvalitní uzeninu? Není to tak, že když se do uzenin nepřidávají éčka a různé další látky, maso v uzeninách na vzduchu zešedne? Takže vlastně šedivé uzeniny jsou dobré, protože jsou bez éček?(Hanz)
Foto
Dobrý den, určitě máte částečně pravdu, z logiky věci, když mám krásně růžovou a zářivou šunku, je předpokladem, že tam bude nějaké barvivo. Já doporučuji pokud si chcete pochutnat, sáhněte po šunce o kosti! Při výběru pak sledujte složení a procentuální poměr masa.Děkuji za dotaz, Ivana
myslíte si, že platí, že čím dražší je výrobek, tím je kvalitnější?(karel)
Foto
Milý Karle, cena může být částečně určitou nápovědou ale vždy to neplatí, sledujte etiekty a ptejte se svého řezníka. Přeji hezký den, Ivana
Je možné poznat už podle vzhledu, že buřt nestojí za nic?(Klára)
Foto
Milá Kláro, já bych to asi na první pohled poznala dost těžko, jako vždy radím, řídit se složením a určitým vodítkem může být i cena. Hezký dne, Ivana
Dobrý den, jaké složení má mít správný špekáček (podíl masa)? Máte někde svou firemní prodejnu? Děkuji za odpověď,(Kateřina)
Foto
Milá Kateřino, špekáček musí dle norem obsahovat minimálně 40% masa a maximálně 45% tuku. Prodejny máme v Kostelci nad Labem a Staré Boleslavi, zároveň dodáváme do sítě Náš grunt. Děkuji moc za dotaz, Ivana
Skutečně věříte tomu, že v těch dražších uzeninách, je jiná a výrazně lepší směs, než v těch levných? Abych vám to ulehčil, nemluvte teď o tom svém podniku.(sněhulák)
Foto
Milý sněhuláku, nejde o cenu ale o složení, pokud je ve výrobku více masa je jeho výroba dražší a tedy je i cena logicky vyšší. Děkuji za dotaz, Ivana
Jak se poznají poctivé špekáčky od náhražek? Jde mi hlava kolem už jen z těch různých názvů - buřty, špekáčky, vuřty, opékáčky.... jak moc velký rozdíl je mezi nimi? (Bohdan (52), Přelouč)
Foto
Dobrý den, špekáčkem smí být označen jen produkt jenž obsahuje minimálně 40% masa a maximálně 45% tuku :-) Hezký den, Ivana
Jak nelépe špekáčky připravit? Je nějaký způsob, jak je připravovat, aby byly zdravější. Děti je pořád chtějí, ale my se bojíme, že to pro ně není zdravé.(Mark)
Foto
Dobrý den, Marku, já Vám poradíme náš rodinný recept, který Vám bude určitě chutnat. Špekáček naříznete stejně jako byste ho dával na oheň, dejte na pánev, lehce z obou stran opečte, dvě minutky z každé strany, pak špekáček zakápněte trochou vody a hned pánev přiklopte pokličku, tu nechte na pánvičče v páře - prohřát, následně jen nechte doopéct bez pokličky a servírujte :)Dobrou chuť, Ivana
Slyšela jsem, že maso, které v obchodech nakládají právě na grilování už bývá starší a mnohdy zkažené. Je na tom něco pravdy?(Lenka)
Foto
Dobrý den, Lenko, nemyslím si, že by si v dnešní době někdo dovolil dát zákazníkovi staré nebo zkažené maso. Určitě je lepší si maso naložit den předem, například do bylinek a oleje :) Nebo požádat řezníka aby Vám maso připravil. Děkuji za dotaz a přeji hezký den, Ivana
Dobrý den, je nějaký rozdíl ve špekáčcích, které mají mezi sebou kovové sponky, a těmi, které jsou vázané provázkem? Hezký den.(Iveta, Chrudim)
Foto
Dobrý den, chuťově ani jinak mezi produkty rozdíl není. Sponkování je méně pracná metoda :) Děkuji za dotaz, Ivana
Je lepší špekáčky kupovat v supermarketech nebo v menších masnách?(Radka)
Foto
Dobrý den, říct, že všechny produkty v marketech jsou špatné určitě nemůžeme, ale pokud si bude chtít dopřát kvalitu bude Vás tostát hledání a studování etiket. Proto doporučuji nakupovat tam, kde se nevytratila láska k řemeslu a nebo zaskočit do farmářské prodejeny jako je například Náš grunt. Děkuji moc za dotaz, Ivana
Změnila se nějak technologie výroby špekáčků? Proč jsou teď jiné, než si je pamatujeme?(Martina)
Foto
Dobrý den, co se změnilo jsou normy, které upravovaly, co jaký produkt smí obsahovat. Normy, které kolem roku 90 zanikly, umožnily změnit postupy i suroviny. Nyní se řada z řezníků zpět k těmto normám vrací. U nás používáme kombinaci vlastních receptur a spotřební normy pro masné výrobky. Například konzervy děláme stejně tak jako naši předci z první republiky. Děkuji za dotaz, Ivana
Proč by lidé měli jíst uzeniny ?(Jaromír)
Foto
Jaromíre, říct, že někdo by něco měl a nebo neměl jíst. Záleží na Vás co Vám chutná :)Děkuji, Ivana
v poslední době se roztrhl pytel s grilovacími klobáskami.jsou lepší ty červené nebo bílé a na co si dát v krámě pozor? nebaví mě študovat etiketu ale zase vím že je to dneska nutnost..třeba ta sůl, ftaláty atd.tam výrobci přidávají,to je hnus(marie )
Foto
Marie, nejde určitě jednoznačně říct, co je lepší. Záleží na Vaší chuti. Pokud se Vám nechtějí číst etikety, zajděte do svého oblíbeného řeznictví a nechte si poradit od řezníka. Jak zaznělo v jedné z mých oblíbených pohádek, "bez soli to nejde" Hezký den, Ivana
Kolik procent masa má být ve správném špekáčku? Jsou řezníci povinni mi to říct?(Alenka)
Foto
Alenko, dobrý den, jak jsme psala nejméně smí obsahovat minimálně 40% masa a maximálně 45% tuku. Určitě musí na prodejně mít popsané složení produktů, buďje uvedeno u cenovky nebo si o něj můžete požádat. Děkuji za dotaz, Ivana
Dobrý den, přes léto se střídáme a zveme se na různé grilovací party. jenže mě už po čase grilované maso už leze krkem, pořád stejná marináda, stejné maso (krkovice, špízy, kuřecí prsa). Máte nějaký originální recept/typ/jak maso na gril připravit? A které je nejvhodnější? (Daniela, Praha )
Foto
Dobrý den, základem je než maso dáte na grill nechat maso odpočinout alespoň hodinu před grilování při pokojové teplotě. Zkusit můžete maso jen opepřit a dát na rozpálený grill, důležitá fáze je však samotná tepelná úprava, nutno myslet, že kuřecí maso potřebuje nižší teplotu a delší dobu úpravy a to z důvodu nemocí, které zničí dostečná tepelná úprava, u hovězí a vepřového masa je doba grilování na Vás. Maso, které opečeme na grilu, doporučuji před podávání opět odpočinout a potřít ho můžete ochuceným (například bylinkovým olejem),výborný je Bohemia Olej z Grutu. Právě nyní už je i čas pro sůl, doporučuji čertvě namletou! Hezký den, Ivana
Paní Matková, řekněte mi co si myslíte o tom aby špekáčky jedli i malé děcka?Dávám malou (3roky) na hlídání k babičce na chalupu, ona jí tam dělá k večeři pořád špekáčky, i několikrát do týdne. Nemůže jí ten tuk uškodit?A dají se sehnat i špekáčky v BIO kvalitě? (Dominika)
Foto
Dobrý den, Dominiko, všeobecně není úplně vhodné dávat ve větším množství uzeniny všeobecne, pokud jí babička dá špekáček jednou za čas, určitě se nic nestane. Spíše než na bio kvalitu bych se dívala na kvalitu a obsah masa všeobecně. Pokud má dcerka dostatek pohybu a pestrou stravu ani tuk jí nijak neuškodí, samozřejmě všeho s mírou. Zkuste zaskočit do farmářské prodejny :-) Děkuji, Ivana
Dobrý den. Co si myslíte o elektrických grilech? Sousedka na chatě nadává, že si tam během léta každý den grilujeme...prý jí vadí dým. kamarád si pochvaloval elektrický gril, který se dá koupit za pár stovek,dělá si na něm krevety. Nevím ale, zda by na něm neztratilo maso svoji výjimečnou chuť masovou? Jaký způsob přípravy krkovice je podle vás nejlepší? (Jonatán)
Foto
Dobrý den, Jonatáne, určitě si nemyslím, že by maso přišlo o chuť a svou typickou vůni. V restauracích se ani jiné než plynové nebo elektrické grily nepoužívají a ba naopak myslím si, že je v mnoha ohledech lepší varianta tepelné úpravy. Důležité je spíše maso, které kupujete a způsob přípravy. Dobrou chuť, Ivana
Dobrý den. Zajímalo by nás, kde nebo u koho se dají koupit kvalitní špekáčky! (Jiří Sibek)
Foto
Dobrý den,Jiří, v první řadě je to vždy o chuti, každý z nás mám rád něco jiného. Pokud se bavíme o kvalitě, vodítkem pro Vás by mělo být vždy složení, to by Vám měla sdělit na požádání obsluha jak v obchodě tak i prodavačka v řeznictví. U špekáčků je konkrétně definováno, kolik procent masa a tuku musí obsahovat. Minimimální obsah masa je v 40% a maximální obsah tuku 45%,v případě že produkt tyto parametry nesplňuje, nejedná se o špekáček. Například u nás mají špekáčky 75% masa (hovězí a vepřové)takže pokud se zastavíte, nešlápnete vedle. Přeji šťastnou ruku při výběru :) Ivana
V krámech nic nekupuju,chodim pouze k soukromím řezníkum.To co se valì na pultech obchodů nepovažuji za jídlo.(Tomáš Bernard)
Foto
Tomáši, každý z nás má jiné chutě, samozřejmě, že tradice a úcta k poctivému řemeslu je znát nejen oboru řeznictví. Klidně se někdy zastavte ochutnat naši práci v Kostelci nad Labem. Zkusit můžete i farmářské potraviny Náš grunt do kterých dodáváme. Děkuji za dotaz, Ivana