Sobota 12. října 2024
Svátek slaví Marcel, zítra Renáta
Oblačno 12°C

Triky a pověry kolem špekáčků: Jak poznáte nejlepšího buřta?

Autor: Zuzana Pšenicová - 
10. srpna 2014
13:54

Také odborník na slovo vzatý, vyučený řezník Martin Kocura, který nyní sleduje kvalitu farmářských výrobků v prodejnách Náš Grunt, varuje před na první pohled výstavními špekáčky.

Jaký býval špekáček za první republiky?
„Bylo dáno, že se musí skládat ze tří mas a čtyř ingrediencí – hovězího masa bylo 50 %, vepřového 30 % a zbytek byla slanina. Kůže a separáty tam nebyly. Jako koření se dával pepř, sůl, česnek a muškát. Nikdy paprika.“

A jaké normy byly za socialismu?
„Jako v jiných oborech byla dána státní norma, která určovala, že ve špekáčku musí být 38 % hovězího, 17 % vepřového a 17 % špeku, voda, koření...“

Když se vzpomíná na první republiku, něco na tom bylo.
„Většinou můžeme vzpomínat i dneska, nakupujeme-li v jistých velkých řetězcích nekvalitní špekáčky, které drží pohromadě díky  chemikáliím.“

Co na nás prodejci mohou vymyslet za triky?
„Prvním trikem obchodníků je určitě nasvícení vitrín speciální zářivkou, ale o tom je obchod. Co dobře vypadá, to se prodává. Největší finty vymýšlejí hlavně výrobci... Pokud je v názvu špekáčku »ručně vázané« víme, že špekáček je opatřen provázkem místo hliníkové sponky, která mnohdy (ale ne vždy) poukazuje na velkovýrobny. Zapomeňte na první dojem, na provázky, barvu, vzhled… ptejte se na složení a čerstvost, chtějte ochutnat... poté až nakupujte.“

Velký test špekáčků v Nedělním Blesku Velký test špekáčků v Nedělním Blesku | Nedělní Blesk


Jak to děláte vy, coby vyučený řezník?
„V Česku je zažité jíst ve velkém. Jsme zvyklí nakupovat hromadu levných špekáčků. Kvalitních špekáčků vám bude stačit polovic a ještě se z nich najíte. Udělejte si test – jeden den si dejte kvalitní špekáčky a druhý den levné, uvidíte, kdy budete sytější.“

Jak je to s uzením?
„Dnes se většinou udí v automatech na dubových štěpkách, pár řezníků má  udírny na dřevo, ale objevují se i novinky jako je tekutý kouř, který se vpravuje do masa. To je největší peklo.“ 

Posuzujete kvalitu farmářských výrobků, jaké mají chyby?
„Víte, když jste soukromý řezník, tak za prvé víte, z čeho uzeniny vyrábíte, znáte původ masa. Nesnažíte se, jako někteří velkovýrobci, nakoupit levné mražené maso ze zahraničí a z něj vyrábět kvanta. A pak si nechcete pokazit jméno. Proto se většina řezníků – uzenářů snaží o kvalitu. Otázka je, zda by měli prodávat výrobky na trzích.“

namhal ( 14. srpna 2014 15:02 )

Koupil jsem si špekáčky cena za kilo 199kč a nebylo tam moc vepřového a hovězího masa za to separátů požehnané. Špek tam nebyl vůbec. Když jsem je ohřál tak voda byla bez mastnoty jako před ohřátím. Za ty peníze to jsou levné špekáčky?

mememumu ( 12. srpna 2014 21:28 )

To je totoální blábol. Na trhu jsou kvalitní uzeniny, slivovice, pečivo, chleba i pivo. Vše TAKÉ v lepší kvalitě a v širším sortimentu než dřív. Jen to nechce kupovat první šunt, který člověku vleze do košíku.

vlasta1 ( 12. srpna 2014 11:50 )

Dnes řezníci neumí udělat uzeniny,Jelínek neumí udělat slivovici,pekaři neumí udělat pečivo a ani chleba ,pivovary již neumí udělat dobré pivo atd.Prostě je to bída a zřejmně bude stále hůř.

pravlast ( 12. srpna 2014 09:03 )

Určitě to chce trochu patriotismu a vybírat spíše domácí nejen potraviny,ale i plastové výrobky,textilie atd.Žádný cizí řetězec sem NEPŘIŠEL DĚLAT CHARITU,VŠICHNI PŘIŠLI REJŽOVAT A VĚDÍ NA CO ČEŠI SKOČÍ!

vosavopruz ( 11. srpna 2014 21:19 )

v Globu*u maj drahy uzeniny,ale kvalitní,babička kupuje špekáčky jedině tam. U Vietnamce bych "špekáčky" nikdy nekoupil,nejsem sebevrah.

Zobrazit celou diskusi