ONLINE CHAT
Dobrý den, mám dvě děti a ve všech obchodech kupuji převážně české výrobky značky A-klasa, a sýr pouze český v masně (je záruka že je od českého výrobce). Mám strach z polských sýrů v hypermarketech, i z polských masných výrobků. Myslíte že mám mít strach z polského masa v českých hypermarketech? Děkuji. (Monika Holubová)
Foto
Nemyslím si, že musíte mít strach, ale i já vyhledávám spíše potraviny s označením CZ nebo Klasa. Je totiž pravda, že mluvíme-li jen o potravinách, neměla Česká republika za poslední roky žádný významný problém a to je dle mého názoru velmi významný a určující faktor. To byla pro dnešek zároveň má poslední odpověd. Moc vám děkuji za položené dotazy a přijďte nás tuto sobotu podpořit na akci, která si klade za cíl pomáhat lidem, kteří nemají dost peněz na základní potraviny.
Když si přečtete upoutávku na Váš chat, tak hned budete vědět komu poděkovat za roztříštěnost otázek, redaktorovi mimo mísu :D, ale tuto reakci Vám asi nepředá (Věrka)
Foto
Vím, četl jsem a omlouvám se všem, že nemůžu zcela přesně a odborně zodpovědět jejich otázky z oblasti kvality potravin. Mým tématem je spíše pomoc, protože 15% českého obyvatelstva žije na hranici chudoby a musí se často rozhodovat, jestli si doma zatopí nebo se nají. Teď v sobotu nás čeká velký den, podařilo se nám zapojit velkou část řetězců, některé významné výrobce a skoro 1000 dobrovolníků. To tady v České republice ještě nebylo. Proto nás prosím přijďte podpořit a darovat potraviny do potravinových bank....
Dobrý den, na Ostravsku konstatuji, že nejlepší maso je k dostání v Globusu, nejhorší v Kauflandu. Je to celorepublikové? .Opravdu jsou tak výrazné rozdíly ve výkrmu jatečných zvířat? Děkuji za odpověď.(Václav Stibor)
Foto
I já raději chodím nakupovat maso do řetězce, který zmiňujete na prvním místě. S vedením Globusu teď spolupracujeme na akci Národní potravinová sbírka a vím od nich, že kvalita jejich prodávaného zboží je pro ně velice důležitá. Celoročně nám navíc neuvěřitelně pomáhají tím, že od nich ve velkých objemech získáváme potraviny před expirací a můžeme tak pomáhat těm nejpotřebnějším.
Dobrý den, při nákupu v zahraničí pociťujeme zejména V Německu, ale i Rakousku, že potraviny jsou levnější, ale zároveň i kvalitnější. A to jak u běžných potravin, ovoce, pracích prášků apod. Dělám v obchodě, tak nejsem úplný laik....(Charlie)
Foto
Dobrý den, není pravda, že jsou v Německu a Rakousku potraviny vždy levnější. Záleží na tom, o kterých mluvíte. Když si uděláte kompletní nákupní koš, ceny většinou vychází podobně. V česku je určitě důležitým faktorem 15% DPH, která je na potraviny uvalena. To trápí i nás v Potravinových bankách. Když chceme, aby řetězce darovaly potraviny, musíme je přesvědčit, aby to udělaly i přesto, že z darovaných potravin pak musí odvádět DPH. To je velký problém, který v okolních zemích nemá obdoby a mým cílem je toto změnit.
tomuto chatu přestávám rozumět :D(Věrka)
Foto
Já popravdě také :) Jsem ředitel České federace potravinových bank a mým hlavním úkolem je mluvit o tom, že v ČR je 1,7 milionu lidí na hranici chudoby. Proto stavíme po celé této zemi potravinové banky a tuto sobotu chystáme velkou akci, kde chceme upozornit na všechny problémy spojené s darováním potravin. Chápu, že občany české republiky trápí kvalita potravin. Ale já pomáhám potřebným. Lidem, kteří na jídlo nemají dost peněz. I my samozřejmě dbáme na kvalitu potravin, které darujeme. I proto třeba stavíme svou sbírku na potravinách trvanlivých, abychom potřeby lidí mohli uspokojovat v delším časovém horizontu.
Dobrý den, co by jste doporučil lidem kteří chtějí jíst kvalitní výrobky za přiměřenou cenu, kromě toho ,že se budou dívat na etiketu.Případně kde takové výrobky vyhledávat?Děkuji(Martin)
Foto
Podle mého názoru je nutné nakupovat od osvědčených značek. Určitou zárukou je jistě domácí produkce, protože kontrola veterinářů a potravinářské inspekce je v jejich případě přeci jen důslednější. Teď když jsme plánovali sobotní akci Národní potravinové sbírky, tak jsem se s mnoha českými výrobci, kteří nám na akci přispívají, potkal a všichni mluvili o stejné věci. Že jejich produkce je pod velmi přísnou kontrolou, často daleko přísnější, než známe v okolních zemích Evropy.
Dobrý den, liší se kvalita "akčních" potravin od těch samých, které v akci momentálně nejsou? Pokud ne, z jakých rezerv je dokáže výrobce dodat, když už za bežné ceny říká že je téměř na nákladech?(Slávek)
Foto
Kvalita takových potravin se nijak neliší. Výrobci jdou často pod náklady, aby na své produkty zákazníky upozornili a uspěli tak v boji s konkurencí. Já jsem teď ale velice rád, že se mi některé výrobce a většinu řetězců podařilo spojit. Tuto sobotu 16.11, se ve více než sto hypermarketech po celé České republice odehraje velká akce, jejímž cílem je vybrat potraviny pro naše chudé spoluobčany. Na obchodech budou dobrovolníci, kterým zákazník po nákupu může odevzdat svůj nákup trvanlivých potravin a přispět tak na dobrou věc. Tahle akce má v západní Evropě, ale i v Polsku a Maďarsku silnou tradici. V ČR ale máme před sebou první ročník a já věřím v jeho úspěch.
Skutecne zereme odpad? (Honza)
Foto
Nemám dojem, že se u nás jí jen odpad. Několik afér by nemělo zastínit, že většina výrobků v obchodech je kvalitní. Já jsem rodilý Francouz a běžně chodím nakupovat do českých řetězců.
co rikate na GMO potraviny? slysel jsem ze se uz v Cesku hojne pestuji - myslite ze jsou nebezpecne? dekuji(michal )
Foto
Nevím, nejsem expertem na tento druh potravin. Vím, ale, že je v české republice akutní nedostatek potravin pro lidi ohrožené chudobou.
Dobrý večer,nestydíte se přiznat,že určité procento občanů tohoto státu trpí hladem?Spíše než charitativní počin mi tohle připomíná zoufalé přiznání,že stát selhal a škemrá o pomoc!Jak je to ve vyspělé společnosti možné-kde je ráj na zemi,který nám slibovali protagonisté listopadu 1989? Ještě se divíte výsledkům voleb,při stavu který sám doznáváte?Děkuji za odpověď(Pavel)
Foto
Dobrý den, nestydím se. Realita je neuprosná, až 15 procent lidí v České republice je ohroženo chudobou. Ale je to stále jeden z nejlepších výsledků v Evropě. Je to výsledek ekonomické krize a možná i důsledek několika chybných politických rozhodnutí.