Firma uvedla, že se na jaře během přípravy na rekonstrukci objektu po obnažení některých konstrukcí začal šířit do okolí štiplavý a nepříjemný zápach. Jeho původ může prý být ve 30. až 60. letech 20. století, kdy budova sloužila jako výrobna léčiv a chemická laboratoř. Odborné posudky, které nechala zpracovat Praha 1, podle Vlčka potvrdily, že hygienické hodnoty těkavých látek jsou mnohonásobně překročeny a jediným řešením je celkové odstranění konstrukcí.

Firma rozhodnutí městské části obdržela v pátek a okamžitě začala s bouracími pracemi, mimo jiné prý s ohledem na sousední základní školu. "Hlavní, kritická část nařízených nezbytných úprav objektu bude dokončena do neděle 11. 10. 2015 tak, aby v pracovních dnech, kdy je škola navštěvována dětmi, byly práce s odstraňovanými kontaminovanými konstrukcemi a materiály v maximální míře dokončeny," podotkl Vlček.

Památkáři už v minulosti v místě povolili stavbu administrativně-obytného domu. Podmínkou ale bylo zachování a přestavba domu původního. "Se stávajícím postupem nesouhlasíme, domníváme se, že dům není v havarijním stavu a že existují jiné postupy, aby budova v památkové rezervaci zůstala zachována," uvedl již dříve šéf magistrátních památkářů Jiří Skalický.