Hygienici dnes nařídili plošné očkování dětí z Dejvic a Bubenče v Praze proti žloutence typu A. Praktičtí lékaři budou od pátku zdarma očkovat děti od jednoho roku do 15 let. Novinářům to dnes řekl hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Kontaminovaná voda z vodovodního řadu postihla asi 32 000 lidí, mezi nimi zhruba 4000 dětí. Dospělí očkováni nebudou. Voda lidem způsobila střevní potíže, rozbory ukázaly koliformní bakterie a noroviry. Žloutenka v žádném vzorku odhalena nebyla, přesto panují obavy, že by se mohla rozvinout tak, jak to bylo u podobných problémů v zahraničí. Žloutenka typu A má navíc delší inkubační dobu, může se tedy projevit později.

Předběžné opatření: Kam vyrazit očkovat děti?

Podle hlavního hygienika jde pouze o předběžnou opatrnost. Mimořádné očkování podle Valenty zaplatí stát. "Očkování je zaměřeno na nejvíce ohroženou skupinu obyvatel vzhledem k její imunitě a chování," vysvětlil. Žloutenka má inkubační dobu 15 až 50 dní, voda byla prohlášena za pitnou teprve před týdnem. Očkování je podle Valenty povinné pro děti, které se vyskytovaly minulý týden v postižené oblasti Dejvic a Bubenče. "Nepředpokládám ale, že by ho bylo nutné vymáhat," dodal hlavní hygienik.

Video
Video se připravuje ...

Strach z dejvické žloutenky: Děti musí na očkování! Matěj Smlsal, Daniela Pilařová

Podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeny Jágrové budou děti očkovat praktičtí lékaři pro děti a dorost, kterých je v oblasti 24. Rodiče mohou své potomky nechat očkovat také v ambulanci Zdravotního ústavu v Rumunské ulici v Praze 2. Virus žloutenky nebyl podle Jágrové hlášen u žádného z testovaných vzorků.

Podle informací ze středy lékaře kvůli špatné vodě vyhledalo přes 2600 lidí. Více než 2100 dorazilo se střevními potížemi do lékařských ambulancí praktických lékařů, ostatní dovezla záchranka.

Praha svolala krizový štáb, i když už týden teče čistá voda

Vedení hlavního města přitom na dnešek svolalo krizový štáb kvůli informacím kolem znečištění vody, které postihlo Dejvice a Bubeneč. Vysloužila si však za to okamžitou kritiku opozičních zastupitelů. Ti upozorňují, že koalice se schází týden poté, co byla krizová situace odvolána. "Je to naprosto k ničemu," řekl exprimátor Tomáš Hudeček. Podle něj je to ukázka neschopnosti koalice složené z ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Předseda pražské ODS Humplík svolání krizového štábu označil za "nejapný žertík". "Měl se sejít v den, kdy se informace o kontaminované vodě objevily. Dnes už jednání štábu nic nevyřeší," řekl ČTK. Podle něj by se navíc město mělo zaměřit na smlouvy se společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK), o jejichž výhodnosti se roky diskutuje. "To, že tato společnost neinvestuje do obnovy vodovodního řadu, je veřejným tajemstvím," tvrdí Humplík.

Náhradní zásobování pitnou vodou pro Prahu 6 zajišťovala PVK 80 cisternami a voznicemi. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách.