Sobotka novinářům řekl, že představitelé strany budou k povolebním jednáním v krajích přistupovat aktivně. „Komunikujeme napříč, s těmi, kdo byli v těchto volbách úspěšní,“ řekl novinářům po schůzce v Lidovém domě. Sociální demokracie při vyjednávání trvá na tom, že se nebudou privatizovat krajská zařízení. Důležitá je také možná stabilita koaličního uspořádání.

Komentář Bohuslava Sobotky k výsledkům voleb:

Video
Video se připravuje ...

Premiér Sobotka: Lidé dali přednost změně, čeká nás vyjednávání Soukup, Belica

Situace ohledně krajských koalic bude podle Sobotky jasná během dvou týdnů. Předpokládá, že ve většině krajů bude ČSSD v koalici. „Někde budeme mít hejtmany, někde náměstky hejtmanů. Z diskusí, které jsme měli, mi vychází, že máme široký koaliční potenciál,“ uvedl Sobotka.

Neúspěch ČSSD podle Sobotky zapříčinila i nízká volební účast. Velká část voličů zůstala doma, na což musíme před volbami do Sněmovny reagovat, dodal. Otevření kandidátky nestraníkům se vyplatilo například v Pardubickém a Jihočeském kraji, maximálně by ČSSD tuto možnost měla využít i ve volbách do dolní komory parlamentu, myslí si Sobotka.

Video
Video se připravuje ...

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci Blesk/Petr Soukup

Zda neúspěšní senátní kandidáti ČSSD podpoří některého úspěšného konkurenta z jejich obvodu ve druhém kole, bude záležet hlavně na nich, řekl Sobotka. „Mapa je tak různobarevná, že v každém obvodu bude situace odlišná,“ vysvětlil.

Fotogalerie: Krajské a senátní volby 2016
97 fotografií

ČSSD zvítězila v krajských volbách jen v Jihočeském kraji a na Vysočině, dosud přitom měla nejsilnější vládní strana 11 hejtmanů. Do druhého kola senátních voleb postoupili adepti sociálních demokratů v devíti obvodech.

Fotogalerie
23 fotografií