Senátor rozezlil vědce svým článkem, který uveřejnil v roce 2014 na webu Parlamentní listy. V něm mimo jiné tvrdil, že vědecké granty týkající se výzkumu v Národním parku Šumava jsou nestandardně vysoké a že motivací přírodovědců tam jsou „...peníze, docentury a profesury“. Trojice přírodovědců Pavel Kindlmann, Jakub Hruška a Hana Šantrůčková Velebu zažalovali pro ochranu osobnosti.

Veleba se vědcům omlouvat nehodlá. Podívejte se na jeho reakci v rámci předvolební debaty Blesk.cz:

Video
Video se připravuje ...

Lídři z Vysočiny: Co by jim mohlo u voličů uškodit? Blesk TV

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou jim dal letos v únoru zapravdu. Soudkyně konstatovala, že část článku je založena na pravdivých informacích, celý text ale vyznívá nepravdivě, a nařídila proto Velebovi se omluvit, stáhnout inkriminovanou část textu a uhradit akademikům polovinu nákladů na soudní řízení.

„Jde tam o omluvu, o nic jiného tam nejde. Jsem přesvědčený, že se omlouvat v žádném případě nikomu nemusím, takže teď čekám na krajský soud čili odvolal jsem se. Takže to můžeme hodnotit, až tady toto všechno doběhne. Rozhodně to nepoženu k Nejvyššímu soudu,“ řekl minulý týden Veleba během debaty Blesku s kandidáty na hejtmana Kraje Vysočina.

Senátor podotkl, že před lety trávil několik dní na Šumavě a byl v šoku z toho, v jakém stavu je národní park, a také z toho, že se nikdo neohlíží na názory starostů tamních obcí. „Jsem emotivní člověk, tak jsem napsal to, co jsem o tom cítil. Zelení vědci mě zažalovali, soud se táhl hrozně dlouho. V první instanci ve Žďáru nad Sázavou jsem prohrál, soudila mě velmi mladá soudkyně, a tak jsem se odvolal,“ uzavřel.

Video
Video se připravuje ...

Jan Veleba: Vysočina potřebuje dobytek, zrušte Rusku sankce. Blesk TV