Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Spiknutí pražské kavárny? Zemanův senátor zuří, že si ho nevšímali na veletrhu

Autor: Václav Lang - 
11. října 2015
05:45

Přítel prezidenta republiky a senátor za zemanovce (SPO) Jan Veleba si postěžoval, že mu na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě pořadatelé nevěnovali patřičnou úctu. Cítil se prý jako nevítaný host, což přičítá rozpínajícímu se vlivu „pražské kavárny“, jak Miloš Zeman tituluje své kritiky. Ředitelka veletrhu to ale pro Blesk.cz odmítla a uvedla, že si jen senátor poněkud špatně vyložil svou roli.

„Je mně to velmi žinantní, nemám potřebu zacházet do detailů, ale zkrátka mně bylo hned před a při zahájení festivalu dáno jasně najevo, že nejsem vítaný host. Už toho hodně pamatuji, ale při podobné akci, kterých jsem se zúčastnil na desítky, jsem se s podobným přístupem setkal poprvé,“ podělil se senátor na svém facebookovém profilu s pocity z návštěvy knižního veletrhu.

Více podrobností neuvedl, ale naznačil, že za vším stojí tzv. pražská kavárna, jak prezident Miloš Zeman označuje své odpůrce. „Proč to všechno píši? Určitě ne proto, abych dával na odiv nějakou svou ublíženost, kterou v tomto případě necítím. To opravdu ne, problém je mnohem hlubší,“ uvedl senátor. „Ono totiž jde o umělce, a jak vidno dosah ‚pražské kavárny‘ a spřátelených kamarádů (třeba Ztohoven), překročil hranice hlavního města. Nic jiného v tom bohužel není,“ dodal.

Červený koberec nebyl, uznala pořadatelka

Jeho domněnku ale pro Blesk.cz rázně vyvrátila ředitelka 25. ročníku veletrhu Markéta Hejkalová: „Pražská kavárna v Havlíčkově Brodě? Tak to snad trochu přehání,“ uvedla a pousmála se: „Červený koberec jsme nerozvíjeli, to je pravda.“

Už vážnějším tónem ale popsala, jak se celá věc podle ní seběhla: „V pondělí ráno mi volal pan starosta, že mu pan senátor Veleba volal a projevil přání dostat na veletrh pozvánku. Tak jsem panu senátorovi pozvánku na veletrh poslala. Ale pan senátor Veleba to pochopil tak, že by se tady měl nějak prezentovat a zahajovat ten veletrh, ale to za A) na poslední chvíli nejde, protože se všechno domlouvá dopředu, a za B) – a na to jsem hrdá – sem sice jezdí politici, byl tady třeba Petr Fiala, ale nebyl tady jako politik, byl tady jako autor a mluvil o vydané knize,“ vysvětlila.

V podobné roli se podle ní v minulosti festivalu zúčastnili třeba Václav Klaus nebo Tomio Okamura, oba ovšem v roli autorů knih. Jiným politikům, například senátorovi Miloslavu Vystrčilovi (ODS), který také dorazil, se obyčejně dostane jen takového servisu, s jakým se setkal Veleba.

Pithart seděl v porotě! čílí se Veleba

„Pan senátor Veleba není autor. Já jsem se k němu nechovala nepěkně, přivítala jsem ho, ale nijak dál jsem se mu nevěnovala, ale ono v podstatě nebylo jak,“ dodala Hejkalová a připustila, že kdyby se ohlásil dříve dopředu, mohla ho případně provést po areálu. „Nebo bych někoho takového našla – přece jenom je senátorem našeho kraje, i když se mi jeho politická orientace nelíbí – ale tak by ho třeba někdo provedl. Já to však rozhodně nevnímám tak, že bych se k němu špatně chovala,“ odmítla.

Stejně tak nesouhlasí s další Velebovou poznámkou, tedy že se jeho senátorský předchůdce v obvodu Havlíčkův Brod Petr Pithart dočkal pravidelně vřelejšího přijetí, když byl vždy na tamní knižní veletrh pozván a ještě zasedal v porotě. „Senátorem zde byl dvě volební období, přičemž v tom druhém zvítězil asi jenom o 20 hlasů! Já mám za sebou teprve polovinu svého mandátu a zvítězil jsem o 19 %,“ uvedl Veleba. Podle Hejkalové byl Pithart v porotě naposledy před 15 lety.

vi3ol ( 18. října 2015 17:18 )

Radši se nenarodit, zauvažuj o sobě..

aaobcanka ( 12. října 2015 04:09 )

Přeji Zemanovi, je chytrý, ale uznávám, že Velebu a Mynáře by měl poslat do háje nebo penze.

bezdrat ( 11. října 2015 20:29 )

Zeman má samé dobré kámoše kolem sebe, Šlaufem počínaje, Mynář, Ovčár , Veleba......

eyhel ( 11. října 2015 20:22 )

Od roku 1970, s přestávkou let 1976–1982 , kdy vedl školní statek ve Velkém Meziříčí. Byl členem KSČ, ale údaj, že v době normalizace byl zemědělským tajemníkem jejího okresního výboru ve Ždáru nad Sázavou. Po roce 1989 patřil k zakladatelům Strany venkova, za kterou neúspěšně kandidoval do krajského zastupitelstva na Vysočině. Ze strany vystoupil v roce 2002, doufaje že se mu bude bez rudé knížky dařit - nedaří se. . Senátory nepotřebujeme, jen si hřejí zadky za skvělé platy a výlety.

eyhel ( 11. října 2015 20:16 )

Děda ješitnej, další v řadě, 69 let, hopla do důchodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa