Bydlení v Praze se ježkům obecným líbí. Při letní noční vycházce narazíte na nejednoho dupajícího a funícího jedince. Letos v létě však s největší pravděpodobností bude v zoufalém stavu. Kvůli suchům jim ubývá přirozených vodních ploch a žíznivá a vysílená zvířata tak v nejlepších případech končí u ošetřovatelů.

Příčinou ježčí žízně může být i jejich běžná potrava: „Živí se zejména hmyzem, který není tak šťavnatý. Proto nemají takový přísun vody jako jiná zvířata. Když k nám přijedou na stanici, tak pijou a pijou. Ostatní zvířata se třeba misky s vodou ani nedotknou,“ vysvětluje ošetřovatelka Zuzana Pokorná ze Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Stačí trocha vody

Překvapivé je, že letos skončilo ve stanici abnormální množství ježků: „Běžně jich máme přes léto tak dvacet. Ošetřujeme je hlavně kvůli parazitům. Ale letos je to už více než padesát dospělých ježků a to ještě není konec léta,“ hrozí se Zuzana Pokorná.

Ježkům škodí letošní sucho.
Autor: Lesy hl. m. Prahy

Podle ní skončí v záchranné stanici ročně asi 500 ježků, kdy „největší nával“ bývá na podzim. To do péče míří zejména mláďata.

Veverky

Vedra a nedostatek vody trápí i jiná zvířata. Kupříkladu veverky mají letos velmi malé potomky a nemůžou je dostatečně krmit. Kvůli nedostatku vody se jim netvoří příliš mnoho mléka. Mláďata tak nerostou a jsou slabá.

Přitom pomoc zvířatům je velmi snadná. Stačí do zahrady položit obyčejnou plastovou misku s vodou. Ideální je nižší, okrouhlá, aby se ježci mohli snáze napít, kupříkladu miska pod truhlík. Podle Pokorné to ocení i ptáci.

Jezevec, mýval a netopýr

Za první polovinu roku 2018 skončilo v pražské Záchranné stanici rekordních 2611 živočichů. Oproti první polovině loňského roku je to o 357 zvířat víc. Ošetřovatelé se starali o pěknou řádku neobvyklých zvířecích pacientů. Ve stanici tak měly mláďata výra velkého, jezevce lesního, kuny lesní, krtka obecného, mývala severního, tchoře tmavého, hýla obecného a mnoho dalších.

Video
Video se připravuje ...

Život ježků v Záchranné stanici pro volně žijící zvířata hl. m. Prahy. Lesy hl. m. Prahy

Svůj klid zde nalezla i doposud nejpočetnější kolonie rezavých netopýrů v historii stanice. Byli nalezení ve větrací šachtě při rekonstrukci domu v Libni. Na zimu si „schrupli“ ve stanici a pak na konci března jich  200 vyletělo do Stromovky. Z čísel vyplývá, že péče o živočichy přináší šťastné konce, pokud proto naleznete poraněné nebo vysílené zvíře, obraťte se prosím na pohotovostní linku pražské Záchranné stanice pro volně žijící živočichy: 773 772 771.

 

Fotogalerie
7 fotografií