Krátce před šestou hodinou večerní se náměstí Václava Havla začalo plnit lidmi s papírovými lampiony v rukou. Důvodem byl tradiční lampionový průvod v Den dětské onkologie, kterým lidé vzdávají hold dětem s rakovinou.

Ztracený herec

Nejen loni, ale i letos průvod vedl herec Jiří Mádl, který se vydal v čele s modrým balonkem v ruce, aby nikdo neodbočil z trasy. „Přátelé mi říkají GPSka… Já se totiž ztratím všude,“ smál se Jiří Mádl ještě na pódiu před startem průvodu.

A ono to opravdu tak dopadlo. Herec už po pár minutách chůze vytahoval telefon z kapsy, aby se přesvědčil, zda jde opravdu správně. „Raději si to vytáhnu, ať se náhodou neztratím,“ smál se. Herce letos následovalo několik stovek lidí, převážně rodin s dětmi. „Chodíme sem každoročně, nikdy nevíte, kdy vás v životě tahle nemoc potká,“ říkala maminka Adéla, která přišla s celou rodinou.

Video
Video se připravuje ...

Lampionový průvod na Den dětské onkologie 2018 Eva Fornálová

Nádor oka 

Tématem letošního dne dětské onkologie byl retinoblastom. Retinoblaston je vzácný nádor oka, který postihuje děti do pěti let. „Doufáme, že díky Dni dětské onkologie a díky související mediální propagaci se maminky, které si toho všimnou, dostanou na specializované pracoviště o něco dříve,“ řekl Karel Švojgr z Kliniky dětské hematologie a onkologie nemocnice v Motole.

V České republice si ročně vyslechne diagnózu nádorového onemocnění asi 350 dětí, což je zhruba procento všech případů. V Evropě onemocní zhoubným nádorem ročně asi 35 000 dětí a adolescentů. Nejčastější jsou akutní leukemie a nádory mozku. Podle České onkologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně je v Česku úspěšnost léčby dětských nádorů 83 procent.
Fotogalerie
32 fotografií