Fotografií roku se stal snímek Martina Bandžáka z agentury Magna s názvem Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. „Letošní vítězná fotografie zachycuje chlapce stojícího na ramenou davu na manifestaci Hizballáhu v Libanonu. Šlo o jednu ze dvou fotografií vybraných z černobílé série. Přestože nemohl fotograf pořídit snímek klasickou profesionální technikou ale mobilním telefonem, podařilo se mu docílit toho, že je snímek dostatečně vypovídající a působivý,“ řekl Petr Josek, předseda foto poroty soutěže Czech Press Photo 2017.

Jak snímek pořídil?

„V regionu působím díky humanitární organizaci Magna, která zde poskytuje zdravotní pomoc utečencům ze Sýrie. Na stadion, kde se odehrávaly oslavy Hizballáhu a kde jsem snímek pořídil, mě pozvali místní známí. Tisíce zfanatizovaných lidí, dav podpořený vysokou úrovní propagandy. A tak zde rovněž vznikla rovněž fotografie chlapce, který za podpory svých kamarádů se zlatým „boxerem“ na ruce zpívá bojové chorály a všichni mávají vlajkami na počest jejich lídra Hassana Nasralla,“ popisuje pořízení fotografie Martin Bandžák.

Držitel Fotografie roku získal Křišťálové oko v novém designu, které vyrobily nižborské sklárny Rückl. Fotograf se stal zároveň vítězem kategorií Problémy dnešní doby a Portrét.

Výstava fotografií

Dohromady se letos v rámci Czech Press Photo 2017 soutěžilo v devíti různých foto- a třech video kategoriích. Mezinárodní porota hodnotila práce 482 fotografů, kteří do soutěže poskytli 7277 fotografií. Videosekce se zúčastnilo 26 autorů s celkovým počtem 56 videí. Všechna umění si mohou lidé prohlédnout na výstavě, která na Staroměstské radnici potrvá od 22. listopadu až do 30. ledna. Výstava bude otevřena každý den od 10.00 do 19.00 hodin. Základní vstupné činí 150 a snížené 70 korun.

Fotogalerie
11 fotografií