Na Ládví se tak trochu zastavil čas. Náměstí a jeho okolí začíná připomínat skanzen minulého režimu, za kterého vznikaly venkovní nákupní koridory tohoto typu. Plánovanou revitalizaci brzdí domluva s rytířským řádem křížovníků, který v rámci církevních restitucí získal jeden ze zdejších pozemků.

Pro povolení stavebních úprav je totiž potřeba získat souhlas Vatikánu, který podle starosty Prahy 8 Romana Petruse (ČSSD) ještě není na papíře, je ale na spadnutí.

Revitalizace prostoru, po které by Ládví konečně mělo vypadat moderně, nezačne dříve než v březnu příštího roku. Útěchou by měl být alespoň fakt, že nejpozději na začátku prosince se na místo vrátí oblíbené trhy a lidé tak dostanou příležitost realizovat tady předvánoční nákupy.

Noční „Bronx“

Stávající stav není příliš příznivý ani vzhledem k bezpečnosti. „Lidé se tady po setmění bojí chodit. Ládví dříve takový status nemělo. Bývalo to naprosto luxusní sídliště, chlouba Prahy, která byla jakýmsi protikladem Jižnímu Městu. Teď se to tu ale neuvěřitelně zhoršuje,“ řekl Blesk.cz David M., který se na místě narodil, dlouhé roky tu žil a pravidelně se na místo vrací za maminkou v důchodovém věku.

Podívejte se na aktuální záběry prostoru na Ládví:

Podle vedení místní radnice se situace kolem výskytu bezdomovců a dalších lidí z okraje společnosti zhoršuje od doby, kdy se na Ládví zprovoznila stanice metra. „Už naši předchůdci se domluvili s městskou policií, aby proto na místě v některých dnech hlídali. Tyto dny nemůžeme pochopitelně zveřejnit, jsou záměrně nárazové,“ řekl k tématu starosta Roman Petrus.

Na Ládví tak v některých dnech stojí dodávka městské policie a po lokalitě zároveň chodí dva strážníci. Je však logické, že v okamžiku, kdy se tam taková hlídka objeví, se pochybní povaleči přemístí jinam.

Změnu ve vnímání této lokality tedy snad přinese až zmiňovaná revitalizace, která by na místo měla přilákat také nové investory. Do současného nevzhledně vypadajícího prostoru se totiž noví obchodníci příliš nehrnou.

Porovnejte aktuální fotografie s plánovanou vizualizací revitalizace:

Fotogalerie
34 fotografií