Organizaci Jako doma se povedlo otevřít veganskou jídelnu, ve které zaměstnávají ženy bez domova, které se nepřízní osudu ocitly na ulici. Ty byly už několik let součástí projektu Kuchařky bez domova. Doposud však nabízely svá jídla jen kolemjdoucím na ulici. Tomu už je konec. Teď si na jejich kuchařské umění můžete pochutnat se střechou nad hlavou.

„V projektu jsem už tři roky. Moc jsem se těšila, až to tady otevřeme,“ prozradila s nadšením Nikola Kotlárová, která je jednou ze čtyř kuchařek, které vás v jídelně obslouží. Pokud si ale myslíte, že na vás čeká velká hala s dlouhými stoly, jako tomu bylo ve školní jídelně, tak jste na omylu.

Jídelna je malým bistrem, ve kterém najdete čtyři stolečky. Díky malebnosti má podnik své kouzlo. A pokud přijdete v době oběda a podnik bude plný jako při otvíračce, nezoufejte. Jídlo si můžete vzít s sebou. Zákazníci byli nadšení. „Objednala jsem si celé menu, které bylo velmi dobré. A za tu cenu? V jiných veganských restauracích za 95 korun nedostanu ani hlavní chod,“ chválila návštěvnice Tereza.

Podnik nemá lidové ceny náhodou. „Budeme zpracovávat i zeleninu, kterou kvůli vzhledu obchody neprodávají,“ vysvětlovala Eva Kundrátová, jedna z Kuchařek bez domova. Oběd v poledním menu stojí pouhých 75 korun a polévka s pečivem 30 korun. 

Oproti běžným restauracím a kavárnám nabízíme jídlo za cenu, která je dostupná i lidem, kteří si návštěvu běžných restaurací nemohou dovolit, obzvláště těch zaměřených na zdravou a rostlinnou stravu,“ dokončila Eva.

Kde podnik najdete? 
Vystupte na tramvajové zastávce U Zvonu. Poté zamiřte na adresu Brožíkova 6.

Kdy se sem vydat?
Od pondělí do pátku od 11:30 do 19 hodin. 

Podívejte se na fotky z prvního dne:

Fotogalerie
26 fotografií