V lesoparku U Čeňku mezi pražským Hloubětínem, Kyjemi a Černým Mostem se přemnožila divoká prasata. Na problém už před mnoha týdny upozornil jako první deník Blesk. Divočáci napadli už nejméně tři psy, dva od loňského září dokonce zabili.

Došlo i k napadení pejskařky, kterou její psi bránili! Lidé volají po razantních řešeních, ale forma tabulky upozorňující na výskyt divočáků evidentně nestačí. Do problému tak vstoupil i magistrát a Lesy hlavního města a všichni samozřejmě tlačí na myslivce.

Jenže těm se odstřelem příliš nedaří snižovat stavy divočáků. „Faktem je, že divoká zvěř do lesů i lesoparků v rozumném počtu jednoznačně patří,“ píše v úvodníku březnové Čtrnáctky starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09). A jeho názor prakticky doslova opakuje i údajná obyvatelka Kyjí. „Divoká prasata beru jako zvířata, která do přírody patří,“ měla říct Aneta Hodačová.

Fotka údajné pražské pejskařky je ale z fotobanky a nejinak je tomu i u ostatních ´respondentů´. K tomu, že anketa je fiktivní, se Blesku přiznal i šéfredaktor radničního listu Jakub Mračno. Výsledek je tedy takový, že Praha 14 prostřednictvím časopisu vlastně lže desítkám tisíc lidí. A starosta Radek Vondra (TOP 09), který šéfuje redakční radě? Prý anketu chtěli, ale ne zmanipulovanou.

Praha 14 lže Pražanům! Starosta Radek Vondra z TOP 09: Řešit to chce... v červnu

Dobrý den, v časopise Čtrnáctka vyšel článek o odstřelu divokých prasat a o problému s nimi. Je tam anketa, ve které jsou zcela fiktivní obyvatelé. Fotky jsou z fotobanky…

„K tomu vám nic neřeknu, protože to vydává externě Princo s redakcí.“

Ale vy jste v redakční radě…

„Ano, já jsem v redakční radě, a ne v redakci. Redakční rada jednou za kvartál schvaluje programové řízení časopisu. Takže to znamená, že pokud tenhle podnět mám, tak na příští redakční radě, která bude v červnu, se určitě budeme ptát, z jakého důvodu je ta anketa s fiktivními osobami.“

Připadá vám to v pořádku?

„Nepřipadá mi to v pořádku. Samozřejmě že ne. Ale slyším to poprvé od vás.“

Takže to ale budete nějak řešit?

„To rozhodně.“

Anketa totiž vychází pozitivně pro váš přístup, že pejskaři souhlasí s tím, aby tam divoká prasata byla…

„Bude potřeba se zeptat redakce, ne mě. Redakce nedostala za úkol anketu zmanipulovat, ale udělat anketu mezi obyvateli.“

Jakub Mračno, šéfredaktor časopisu Čtrnáctka: Lhal i po telefonu!

Ve Čtrnáctce, kterou píšete, vyšel v březnu článek o divokých prasatech. Je tady i anketa, která vychází pozitivně pro to, co chce radnice, ale je zcela fiktivní.

„A proč si myslíte, že je úplně fiktivní?“

Asi teď hned neověřím, jestli někde na Černém Mostě nežije člověk, který se jmenuje Samuel Fencl. Ale fotka je určitě z fotobanky.

„To je, no.“

Vlastně fotky všech lidí v anketě jsou z fotobanky. Takže z toho vycházím, když říkám, že je to fiktivní anketa.

„Tak je. To je z Thinkstocku (název fotobanky).“

A to vám připadá v pořádku, udělat fiktivní anketu, aby vyšla pozitivně pro radnici, aby si lidé přečetli, že Samuel Fencl z Černého Mostu nebo Aneta Hodačová z Kyjí mají tenhle názor?

„Nepřipadá mi to úplně v pořádku, ale je to dohoda s těmi lidmi, že se nechtěli fotit, protože nechtěli být ve Čtrnáctce, abych řekl pravdu.“

Takže vy mi chcete říct, že ti lidé existují a vy jste k nim jen dal ilustrační fotky?

„Je to tak, no.“

Takže oni vám dali své jméno, ale nechtěli vám dát svou fotku?

„Přesně tak.“

Takže já teď půjdu hledat, jestli žije nějaká Aneta Hodačová v Kyjích?

„No.“

I to se dá ověřit. Bude to trvat dlouho, ale… Nechci vám sahat do svědomí, ale je lepší si rozmyslet svou odpověď…

„Heleďte, berte to, jako že ta anketa je fiktivní. Prostě to tak je, no.“

Takže je ta anketa fiktivní? Nemusím obcházet Kyje a hledat ty lidi podle těch jmen?

„Ne, nemusíte.“

A teď tedy, proč jste udělali fiktivní anketu?

(Ticho)

Přece není tak těžké vyjít do ulic a zeptat se lidí, co si myslí?

„Tak my jsme vyšli do ulic a normálně se zeptali lidí. Ale jak vám říkám, ti lidé se

Bibinka byla hodná a poslušná fenka. Roztrhal ji ale divočák.
Autor: archiv V. Hanušová
nechtěli účastnit ankety.“

Neříkejte mi, že se nedali najít tři lidi, se kterými by se udělala anketa. Já už jsem taky v životě udělala několik anket a jde to.

(Ticho)

Mně jde o ten motiv. Jestli jste si chtěli usnadnit práci nebo v tom byl jiný záměr…

„Ne, žádný záměr v tom nebyl.“

Tak proč jste udělali fiktivní anketu? Umíte mi odpovědět? Kromě toho, že lidé nechtěli odpovídat… Já už jsem taky v životě ankety dělala. Je pravda, že lidé nechtějí odpovídat, ale když tam chvilku budete, tak někoho najdete.

„Je to tak, no.“

Co je tak? Rozumíte mojí otázce? Proč jste zvolili zrovna tuhle nešťastnou formu – udělat fiktivní anketu?

„Když vám to řeknu tak, jak říkáte, že mi nechcete sahat do svědomí, tak prostě jsem na to neměl moc času a prostě jsem to tak udělal. Obvolal jsem lidi, které znám, a udělal z toho fiktivní anketu.“

To ale není zrovna správný novinářský přístup…

„To není.“

Fotogalerie
32 fotografií