Okolo velkých sídlišť na Černém Mostě je čím dál více opilých dětí. „Znepokojuje nás nárůst případů, kdy strážníci nachytali děti či mladistvé s lahví alkoholu v ruce, proto jsme se k tomu museli nějak postavit, říká radní Irena Kolmanová (TOP 09).

Mezi přistiženými dětmi v roce 2015 bylo sedm, kterým ještě nebylo 15 let. V roce 2016 to bylo již 15 dětí, řekla ředitelka městské policie Prahy 14 Dana Hetzlová.

Strážníci přistihnou děti s alkoholem nejčastěji na sídlišti ve vnitroblocích. Mládež má svá místa, kde se nejčastěji schází. Jsou to vnitrobloky, parky a lesy nebo skate park s u-rampou, řekla Hetzlová. Děti prý popíjejí přinesený alkohol a konzumují všechny druhy. Strážníci tak na místě najdou jak lahve od piva, tak od rumu.

Radnice proti opilým dětem

Konkrétní skupina dětí, která by se v Praze 14 opíjela, ale není. Je to napříč společností. Trend v tom nelze najít, řekla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Dana Havlínová. Stejně tak prý nejsou jednotné důvody, proč děti pijí. Je to široká škála důvodů, dodala.

Video
Video se připravuje ...

Strážníci z Prahy 14 v pátek večer odhalili dvanáct opilých dětí. MP Praha

Praha 14 se tak jako první v Praze rozhodla zapojit do kampaně Respektuj 18!, u jejíhož vzniku stál Plzeňský Prazdroj a Centrum protidrogové prevence. Vzhledem k tomu, že děláme preventivní akce, rozhodli jsme se připojit, řekla dále Kolmanová.

Akce primárně cílí na dospělé, kteří mohou ovlivnit přístup dětí k alkoholu. Radnice v tomto ohledu chce spolupracovat s restauracemi, obchody a základními školami. Kampaň bude propagována i na akcích městské části. Podpořili ji hudebník Michal Dvořák nebo volejbalistka Martina Bonnerová.

Fotogalerie
5 fotografií