Od 1. května si budete zvykat na nové číslování nočních linek v Praze. Týkat se to bude i těch příměstských.

Noční tramvaje budou mít čísla 91 až 99 namísto dnešních 51 až 59. Noční městské autobusy s čísly 501 až 515 se mají změnit na spoje 901 až 915. A z nočních příměstských linek 601 až 610 se stanou 951 až 960.

Změny musí ještě odsouhlasit magistrát. „Všechny noční linky v Praze a regionu začínající na číslo 9 dlouhodobě usnadní prezentaci sítě nočních linek a zlepší orientaci cestujících. Pro vhodnou propagaci je vhodné změnu realizovat spolu s dalšími změnami, například současně s posílením metra k datu 29. dubna 2017,“ píše se v materiálu, který je určen dopravnímu výboru magistrátu.

Podobnou „revolucí“ projdou i denní příměstské linky, tam je ale důvodů hned několik. V těch je totiž ještě větší chaos. Začínají v zásadě od čísla 301 a končí až téměř u tisícovky. Málokdo se vyzná v tom, kde si za jízdu musí připlatit a kde mu ještě stačí Lítačka.

Jako ve světě

Přečíslováním nočních linek se Praha inspirovala v Evropě. V Berlíně jezdí autobusy N1 až N97, v Londýně N1 až N551 a třeba v Linzi N82 až N84. Dokonce i v Brně mají jednotné číslování - od N89 do N99.

Praha a Krakov jsou podle magistrátu jediná dvě velká města, která mají dosud noční linky značené různými čísly nepřehledně.

Bohužel v Praze nelze používat před čísly linek písmena. „Z důvodu vysokých investic na kompletní obnovu odbavovací techniky ve vozidlech není možné označit linky písmenem N, proto bylo zvoleno sjednocení nočních linek pod číslici 9,“ píše se v materiálu dopravního odboru.

Ne všichni souhlasí

Na jednání dopravního výboru vyjádřili nesouhlas se změnami někteří zastupitelé. Mezi nimi například Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice), který řekl, že na současný systém jsou lidé zvyklí. „Možná působím konzervativně, ale jsem zvolený zástupce i konzervativních Pražanů,“ řekl.

S ním částečně souhlasil i předseda výboru Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). „Myslím, že je to velká změna. Noční tramvaje jsou pod současnými čísly v provozu takřka 30 let,“ řekl.