I přes obrovskou snahu strážníků a záchranářů se nepovedlo u pomníku Operace Anthropoid v Praze 8 zachránit promrzlého bezdomovce. „Kolem osmé hodiny ranní dostala městská policie oznámení o nálezu ležící osoby. Na místo ihned vyjela nejbližší hlídka. Ještě před příjezdem záchranky použili externí defibrilátor z výbavy služebního vozidla a defibrilovali podle pokynů přístroje,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí strážníků Irena Seifertová.

I přes velkou snahu se nepodařilo bezdomovce zachránit.
Autor: ZZSHMP

Ti byli u pomníku za pouhých šest minut a začali s oživováním asi šedesátiletého muže téměř ihned. Ani dva výboje a vysilující masáž srdce muži nepomohly a situace začala být kritická.

Příkladná práce se smutným koncem

V tu chvíli dorazila na místo i záchranná služba a pokračovali v resuscitaci a oživování další hodinu, avšak bezúspěšně. „K památníku v Libni, kde mělo ležet bezvládné tělo, jsme vyjížděli kolem osmé hodiny. Po příjezdu na místo i přes použití léků, přístrojů a dalších pomůcek se muže nepodařilo oživit. Lékařka už poté byla nucena konstatovat smrt,“ říká pro Blesk.cz mluvčí pražské záchranky Dominik Horn.  

„Hlavně chceme poděkovat strážníkům městské policie za jejich neúnavnou snahu, okamžitou reakci a příkladný přístup k první pomoci. Zachránit se nám jej ale naneštěstí i přes veškerou snahu nepovedlo,“ doplnil Horn.

Podobných případů však přibývá. „Podle operačního střediska je podobných zásahů jen za listopad 10 až 15. Denně navíc vyjíždíme až sedmkrát k osobám, které někde leží pod vlivem alkoholu. Často se jedná právě o bezdomovce,“ zakončuje Seifertová.