Akce není žádnou novinkou. Projekt vznikl už v roce 2012. Bezdomovcem na noc se tak stávají lidé po celé republice, a to například v Litoměřicích, Ostravě, Hodoníně, Vsetíně, Olomouci, Mostě, v Brně a v řadě dalších větších měst Česka.

Byl jsem na první akci v Ostravě už před čtyřmi lety. Přespával jsem zatím vždy a budu i dnes,“ prozradil František Krupa, ředitel sociálních služeb u Armády spásy. Večer ale nenabídl lidem jen možnost vyzkoušet si, jaké to je přežívat na ulici.

Kolemjdoucí zde mohli koupit konkrétnímu bezdomovci poukázku do azylového domu. „Neměla bych ji dát raději klukům?“ ptala se přítelkyně pana Jana (57), který na ulici přečkal už několik krutých zim.

Lidé bez domova tak ukazovali solidaritu mezi sebou a to, že přátelství je pro ně to nejcennější, co mají. „Když bylo minus dvacet osm, tak jsem se modlil. Bůh je ten, kdo mi tady pomáhá. Spadnete z koně. Tak vstanete, nasednete a jedete dál. A když spadne přítel, pomůžete mu a jedete spolu dál,“ svěřil se Jan se svým pohledem na život.

Podívejte se, jak to večer vypadalo:
Fotogalerie
22 fotografií