V pražských Holešovicích v sobotu hasiči spolu s policisty a vojáky vyzkoušeli stavění protipovodňových bariér. Šlo o největší podobné cvičení za posledních pět let. Mobilní bariéry stojí od Hlávkova mostu po budovu LightHouse u Libeňského mostu. Celá stěna je dlouhá 1 172 metrů.

„Poslední takto velké cvičení se organizovalo v roce 2011. Z důvodu povodní se poté podobné cvičení nerealizovalo, protože se odstraňovaly následky škod,“ říká vedoucí oddělení krizového managementu pražského magistrátu Barták.

Cvičení se připravovalo od loňského prosince a v březnu plán schválila i rada města. Od brzkých ranních hodin začaly stovky členů integrovaného záchranného systému a dalších složek připravovat v okolí Holešovic veškeré potřebné vybavení a kolem osmé hodiny začala samotná stavba. „Teď, kromě drobných dodělávek, je už celá protipovodňová linie dostavěna,“ dodal zhruba v jednu hodinu odpoledne Barták.

Při cvičení chtěl magistrát mimo jiné vyzkoušet, kolik času je třeba pro převoz mobilních hrází ze skladu v Dubči do Holešovic a jak dlouho trvá jejich instalace.

 

 

Bariéry vydrží do večera

Během sobotního odpoledne bude prostor otevřený veřejnosti, večer budou hasiči zábrany znovu rozebírat. V příštím roce by cvičení mělo proběhnout v pražské Tróji, ale to s sebou přinese mnohem více dopravních omezení než dnešní cvičení. Zároveň padla slova o tom, že by mohlo jít i o noční cvičení.

„Do protipovodňové linie v Tróji nám zasahuje i tunelový komplex Blanka,“ doplňuje Barták, nejspíš se tak bude během cvičení uzavírat i tunelový komplex. Trója je posledním místem, kde se opatření v minulosti zatím nezkoušela.

Protipovodňové cvičení v pražských Holešovicích
Autor: ČTK

Jeden až dva miliony za cvičení

Sobotní cvičení v Holešovicích mělo podle předpokladů vyjít asi na dva miliony korun. Náklady se ale podle slov pořadatelů podařilo o něco snížit. Možná až k částce 1,1 milionu. Podrobnější statistiky však budou k dispozici až po vyhodnocení celého cvičení.

Celková délka všech pražských protipovodňových opatření včetně zemních valů, betonových stěn i mobilního hrazení je 19,255 kilometru, z toho mobilní opatření měří 6,795 kilometru. Náklady na výstavbu opatření v Praze přesáhly tři miliardy korun.

Záplavy naposledy udeřily na začátku června 2013 a ničivou silou postihly vedle Prahy řadu obcí a měst v České republice. Vyžádaly si nejméně 15 obětí. Historické centrum metropole ochránily protipovodňové zábrany. Škody se v Praze vyšplhaly ke dvěma miliardám korun.

Fotogalerie
12 fotografií