Expozici tvoří několik stanů a stanovišť, například polní chirurgická jednotka, izolační jednotka pro léčbu cholery, distribuce pitné vody, centrum pro léčbu podvýživy nebo očkovací stanice. Návštěvníky jednotlivými stany provedou spolupracovníci Lékařů bez hranic, kteří se buď osobně účastnili jednotlivých misí v rozvojových zemích, nebo jsou dobrovolníky z řad mediků.

Zájemci v rámci expozice si mohou zkusit diagnostikovat určité nemoci, ochutnat terapeutickou pastu určenou k léčbě dětské podvýživy nebo roztok na léčbu cholery. Na maketě srdce si potom Pražané mohou vyzkoušet rozpoznat správný tlukot lidského srdce či kdy má nepravidelný rytmus. „Moc se mi tady líbí, protože je to velice zajímavá výstava. Lékaři jsou obdivuhodní a smekám před nimi, že mají odvahu do zemí, kde většinou řádí válka, vyrazit. Určitě sem přijdu ještě jednou s celou rodinou,“ řekla Blesk.cz úřednice Jarka (45).

„Návštěvníkům ukážeme, že lidské životy lze zachraňovat i s minimálním technickým vybavením a v náročných podmínkách. Během patnácti minut je možné zjistit, zda má pacient malárii. A během tří dnů je možné ho vyléčit. Je k tomu potřeba dezinfekce, test, injekční jehla a léky. Pokud lidé k této základní péči přístup nemají, může malárie pro ně znamenat smrt,“ uvedla Jitka Kosíková, zdravotní sestra, která se zúčastnila misí v Jižním Súdánu, Bangladéši nebo Afghánistánu.

 

Lékaři a dobrovolníci z řad mediků návštěvníky provedou celou expozicí.
Autor: Zuzana Kábelová

Návštěvníci výstavy se dozví zajímavosti i o méně známých nemocech

Expozice ale návštěvníkům přiblíží i méně známé choroby jako kala azar, Chagasova choroba a nebo spavá nemoc. K vidění je na místě také oblek, který se skládá z několika vrstev a lékaři ho používají při vypuknutí eboly. „Změstnanci musí mít do vysoce rizikové zóny speciální oblek, který se skládá z několika vrstev, přičemž základ tvoří zelený nemocniční úbor. Nezbytné jsou také rukavice, maska a zástěra. Na čele masky je potom napsané jméno člověka, který ji má na sobě, protože dotyčný se jinak rozpoznat nedá,“ říká Reena Sattar, koordinátorka, která se v roce 2015 zúčastnila mise ebola v Sierra Leone. Zároveň uvedla, jak je pro lékaře náročné tento oděv nosit v teplotách, které mnohdy přesahují i 35 stupňů Celsia.

Fotogalerie
19 fotografií

Výstava Pražany mimo jiné upozorňuje na množství útoků na zdravotnická zařízení v problémových zahraničních oblastech. Připomíná tak i fakt, že lékaři na svých misích využívají pouze neozbrojenou ochranku a ochranou je pro ně tak jejich neutralita. Nad polní nemocnicí se potom nachází znak symbolizující zákaz vstupu se zbraní, který má za cíl upozornit pacienty na to, že do nemocnic zbraně kromě lékařů nesmí nosit ani oni. „Intenzita útoků na zdravotnická zařízení ve světě se v minulých letech zvýšila nebývalou měrou. V Sýrii je například znám případ, kdy lidé protestovali proti otevření nemocnice z obavy, že se stane terčem útoku,“ řekl Pavel Gruber, ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic.