V prosinci 2017 se dali restaurátoři do titěrné práce oprav koní Letenského kolotoče. Jako plastičtí chirurgové měnili koně v mladší a krásnější hřebce. Některým museli dodělat nohy, jiným zase přidat na bujné hřívě. Taky jsme si zahráli na zubaře, protože některé zuby už bylo potřeba nahradit,“ vysvětlil restaurátor Daniel Ebel. 

V září toho roku už jsou všichni zase jako za mlada. Stěží by člověk poznal, že jim je i 126 let. V Národním technickém muzeu se jim leskne hříva a ani jim nikde neopadává kůže. „Byli jsme hodně zvědaví, jak se práce restaurátorům povedla. Nemůžeme se dočkat, až budou i v kolotoči,“ řekla při vernisáži Pražanka Kateřina.

Kromě vyhřebelcovaných a rozzářených koní, kteří vypadají takřka jako živí, nechybí ani trojice rytířů, kteří se starali o bezpečí stáda ze střední točny. Shlíží na ně i na výstavě, v tomto případě však od oken. Vedle nich pak stojí velký orchestrion. Originál se však bohužel nepodařilo dochovat, jelikož byl ukraden. Rozladěný je ale stejně jako ten původní. 

Kromě toho v prosklené vitríně leží poklady, které se našly uvnitř hřebců – novinové články z roku 1923 a 1937, historické vstupenky a tři mince: desetikoruna dnešní doby, mince z 60. let minulého století a další z doby monarchie. „Ty asi upadly dětem, které si chtěly zaplatit další jízdu,“ žertoval při představení ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. 

Jak je na tom kolotoč?

Kolotoč se ale ještě pár měsíců neroztočí. „Aktuálně je prodloužena lhůta na podání nabídek do veřejné zakázky s názvem „Obnova objektu a technických systémů Letenského historického kolotoče“. V řádném termínu se zatím nikdo z možných dodavatelů nepřihlásil,“ vysvětluje mluvčí Národního technického muzea Adam Dušek, proč si Pražané nemohou prohlédnout koně v září v kolotoči, jak bylo původně v plánu. A tak muzeu nezbývá než doufat v to, že se budoucí dodavatel brzy přihlásí. Kolotoč by totiž rádi roztočili už v polovině příštího roku.

Video
Video se připravuje ...

Jak bude Letenský kolotoč fungovat? Kdy se na něm svezete? Eva Fornálová

Z historie

Historie kolotoče sahá do roku 1892, kdy byl postaven a následně poprvé roztočen na Vinohradech. Na Letnou se dostal až o další dva roky později, kdy jeho majitel Josef Nebeský usoudil, že je tohle vhodnější místo. Chráněnou technickou památkou se kolotoč stal až v roce 1991. A v provozu byl naposledy v roce 2004, ale kvůli špatnému stavu byl uzavřen. 

Fotogalerie
28 fotografií