Když se projdete po hřbitově k hrobům významných českých literátů, mezi které patří Karel Jaromír Erben, Karolina Světlá, Václav Matěj Kramerius nebo Josef Jungmann, nechybí na nich krásné věnce a svíčky.

Například hrob Josefa Jungmanna už z dálky svítil mezi ostatními hroby díky velkému květinovému věnci od občanů z Hudlic. „Hřbitovní správa se o tohle nestará. To vše sem nosí lidé,“ prozradila pro Blesk.cz Kateřina Konečná při procházce po Olšanském hřbitově. Zdá se tak, že Češi se před Vánoci vrací k velikánům naší literatury.

Věnce i adopce

Hroby a hrobky ale tady neleží na pospas. Někteří lidé je dokonce adoptují a podpoří tak údržbu a rekonstrukci místa. „Jeden pán tady adoptoval hned na tři hroby a přitom to není žádný rentiér,“ prozradila Kateřina, která vysvětlovala, že pro řadu lidí se jedná o projev úcty k velikánům české minulosti a vlastenectví.

Video
Video se připravuje ...

Poznejte Olšanské hřbitovy Eva Fornálová

Kateřina Konečná provádí Pražany po pražských hřbitovech a představuje jim místo z netradičního pohledu. Na 50 hektarech objevíte na 25 tisíc hrobek, 200 kaplových hrobek, 65 tisíc hrobů, 20 tisíc urnových hrobů. Tedy je jasné, že osudů lidí tady je nespočet. Proto průvodkyně volí vycházky zaměřené na určitou skupinu významných českých osobností. 

Na vlastní pěst i s doprovodem

Pokud se vydáte do Olšanských hřbitovů s chutí navštívit hroby a hrobky velikánů naší historie, nezapomeňte si na informacích u hlavní brány letáček s mapkou, který vám pomůže je všechny vystopovat. Zároveň doporučujeme si vzít terénní obuv. Teď před Vánoci je ve staré části namoklé listí a bláto. Pokud se bojíte bloudění, můžete se sem vydat na další vycházku. Informace o následujících výpravách sledujte tady.

Fotogalerie
87 fotografií