Počítačové hry formovaly vývoj světa od šedesátých let. Dnes sice hráči hledí na grafiku nebo virtuální realitu, dříve si však museli vystačit s několika málo pixely. V Česku byl ale vývoj poněkud pomalejší. První legálně prodávané hry se na československém trhu objevily v roce 1985.

Zavzpomínat na minulost počítačového hraní, ale poznat i žhavou současnost mohou návštěvníci ojedinělé výstavy GameOn v hale číslo 40 tržnice v Holešovicích až do konce roku. „Hry obsahující násilí jsme vynechali. Rodiče tak mohou bez obav ukázat svým dětem, co kdysi hráli a naopak,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí výstavy Kateřina Eliášová.

Hry často pomáhají dětem a lidem s handicapem nebo psychickými problémy:

Video
Video se připravuje ...

Nyní lépe rozumí emocím svých nejbližších: Chlapci s autismem pomohly hry Playstation

Dvě patra na ploše téměř 2000 metrů čtverečních nabízejí prostřednictvím více než 150 automatů a her to nejzajímavější, co tento typ zábavy přinesl. „Současné hry budeme obměňovat, návštěvníci si tak pokaždé budou moci vyzkoušet něco nového,“ dodala Eliášová.

Herní poklady minulosti

Najít tu můžete opravdu všelijaké hry. Na automatech i počítačích můžete zavzpomínat na legendární hry jako Pong, Super Mario, Princ z Persie, Pacman, Sims a desítky dalších čekají v několika okruzích. Své místo tu mají dětské hry, herní a později filmoví hrdinové jako například Lara Croft, ale také česká sekce. V ní nechybí vzpomínka na programovací jazyk a robota Karla. Kromě her a strojů jsou tu také repliky herních zbraní, návrhy postav od ilustrátorů a vývojářů i nejmodernější nástroje pro využití virtuální reality.

Výstava GameOn probíhá v Pražské tržnici v Holešovicích v ulici Bubenské nábřeží 306/13 od 21. září a trvat bude až do 31. prosince 2017. Cestu si sem můžete najít kdykoli od pondělí do pátku od 12 do 21 hodin. O víkendu mezi 9. a 21. hodinou (poslední vstup na výstavu je však už v 18:30). Základní vstupné je pro dospělé 350 korun, děti do 15 let, senioři a držitelé průkazů ZTP 250 korun, rodinné vstupné (2 dospělí a 2 děti) 900 korun. Zdarma sem mohou děti do 110 centimetrů výšky.