Pobyt v autě při třiceti stupních je kritický pro všechny psy bez ohledu na jejich plemeno a stáří. Avšak jsou plemena, která jsou na teploty náchylnější. „Zejména staří psi a štěňata jsou náchylná na změny teplot. Proto je důležité dbát i na převážení v autě s klimatizací a poté jej v autě za žádnou cenu nenechat,“ uvedla pražská zvěrolékařka Ines Králová.



Pokud jde o plemena, nejhůř snášejí horké parné dny psi s kratší čelistí, jako jsou boxeři nebo buldoci. K přehřátí tak může dojít snadno i při cestování, aniž byste svého miláčka nechali v uzavřeném autě. „Neustále u sebe mějte lahev se studenou vodou. Je důležité ochlazování. A při nejhorším, jakmile začne pejsek sípat, jeďte rovnou na veterinu. Měli jsme takto pohotové jednání a nebýt něj, přišli bychom o pejska,“ kladl na srdce pejskařům psí psycholog Pavel Bradáč.

Auto na slunci se může zahřát až o 20 stupňů

Teploty jsou úmorné nejen venku, ale také v uzavřených prostorách. „Pokud necháte auto na sluníčku, teplota ve vozidle naroste i o dvacet stupňů Celsia. Samozřejmě záleží i na barvě auta. Pokud má někdo bílé, teplota naroste okolo patnácti až dvaceti stupňů. U tmavších aut, například černé barvy je ten nárůst mnohem vyšší i více než o dvacet stupňů,“ hodnotila situaci v letních parných obdobích meteoroložka Dagmar Honsová, která upozorňuje na to, že v padesáti stupních bychom ve voze nenechali ani své děti, kterým bychom také způsobili újmu na zdraví. 

„Pro psa je takový pobyt v autě smrtelný. Doufáme, že letos takovéto případy záchrany na poslední chvíli nebudeme muset řešit. Statistiky si nevedeme, ale během letních období takové případy bohužel přijímáme,“ zmínila zvěrolékařka z Horních Počernich Ines Králová. 

Psa tak raději v létě nechte doma u otevřených oken. „On už samotný pobyt v tropech bývá pro psa fyzicky náročný. Takže je pro pejska nejlepší venčení ráno a večer,“ poradil Pavel Bradáč.

Fotogalerie
7 fotografií