Rozsudek u Krajského soudu v Plzni padl již v polovině května. Nemohl se ale zveřejnit, protože proti desetiměsíčnímu trestu s dvouletým podmíněným odkladem se státní zástupce odvolal. Verdikt se stal pravomocným až poté, co jej o prázdninách potvrdil Vrchní soud v Praze. Mladík, který byl do té doby ve vazbě, je již na svobodě.

Druhý z útočníků, kterému v době incidentu také ještě nebylo 18 let, si odsedí tři roky. Po odpykání trestu bude vyhoštěn z ČR zpět na Slovensko, kde má podle soudu družku a dvě děti.

Jediný dospělý Patrik D. na proces teprve čeká, státní zástupce na něj již podal obžalobu. Patrik D. po činu uprchl a skrýval se v Anglii. Odtud jej letos v dubnu vydali zpět do ČR a skončil ve vazbě.

Chtěli peníze, do oběti kopali

Brutální útok se odehrál loni v září v Dobřanech na Plzeňsku. Ukrajinec tady podle obžaloby platil lidem v baru panáky. Když to mladíci viděli, rozhodli se, že ho o peníze připraví. Nabídli mu ke koupi marihuanu a tak jej vylákali z lokálu ven. Na tři roky odsouzený mladík oběť srazil k zemi a všichni čtyři do něj kopali.

„On sám nejméně jednou dupl poškozenému na hlavu. Útok byl velice brutální. Podle znalců poškozený utrpěl naprosto devastující zranění obličejové části hlavy. Příčinou smrti bylo udušení vlastní krví, kterou poškozený vdechl,“ uvedl předseda senátu Krajského soudu v Plzni Jan Špeta.

Vyhodili batoh i s penězi

Napadený přišel o batoh s doklady, mobilem, elektronickými cigaretami a peněženkou s ukrajinskými penězi. Čtveřice pak batoh zahodila, aniž si všimla, že v něm byly ještě tři tisíce korun. Tělo Ukrajince našel pejskař u plotu dobřanské mateřské školy.

Pokud by se napadenému dostalo včasné pomoci, mohl útok přežít. K objasnění případu pomohly policii záběry městského kamerového systému. Je na nich zachycen odsouzený mladík, jak celý útok později předváděl kamarádům.

VIDEO: Jediného dospělého útočníka přivezla eskorta z Anglie.