„Když je snůška a včely nosí med, tak se váha úlu zvyšuje. Přírůstek můžete v určitý moment vytočit a vrátit tam prázdné souše,“ uvedl student České zemědělské univerzity Tomáš Pižl, který už tři roky včelaří. S elektronikou a propojením s počítačem mu pomohli kamarádi z plzeňské elektrofakulty Jan Čechura a Roman Severa.

Výhodou váhy je to, že včelař nemůže být u úlu každý den a navíc by měl rušit včely co nejméně, aby měly klid na práci. Z jednoho úlu se dá podle Pižla vytočit asi deset kilogramů na jednu snůšku, úspěch je 30 kilo za sezonu.

Váha je umístěná pod úlem a měří během celého roku hmotnost a teplotu a posílá data přes internet do počítače včelařovi. Nové technologii, k níž studenti využívají server zemědělské univerzity, se podle Čechury věnuje v oboru jen jeden konkurent na světě.

Cena váhy by se měla pohybovat kolem devíti tisíc korun. Konkurenční váhy stojí podle Čechury 15 000 korun a více, pokud mají například dobíjení přes solární články. Navíc posílají informace jen přes GSM do mobilu nebo přes wi-fi, pokud má včelař úly u domu. Studenti mají ve váze malou baterii, která vydrží rok, a může se dobít ze zásuvky.

„Včelařovi uděláme váhu komplet na klíč. Myšlenku chceme dále rozvíjet,“ uvedli. Na váze časem přibudou například senzor pohybu a okolní teploty. Studenti mají za sebou testovaný prototyp a začali pracovat na nulté sérii deseti vylepšených kusů, které budou u zákazníků půl roku testovat.

VIDEO: Takto vypadá včelaření! Milan (61) přestal s hraním a věnuje se hmyzu.