Uznávaný designér se narodil 9. listopadu 1897 v Plzni, výstava je tak jakousi výroční oslavou jeho tvorby. Galerie ukáže světu jeho obrazy Venuše, které byly uložené více než 40 let ve skladu v New Yorku.

„Nechci je moc vystavovat, ale slíbil jsem, že ukážeme ochutnávku těch malých Venuší při jeho výročí narození. To jsou věci, které svět neviděl,“ uvedl děkan fakulty Josef Mištera. Díla, uskladněná v New Yorku od 70. let, se na žádné výstavě dosud neobjevila.

Fakulta po výstavě zajistí jejich restaurování. Celkem 22 obrazů Venuší věnoval fakultě Sutnarův syn Radoslav. „V galerii je devět Venuší třetinového formátu oproti ostatním a 12 grafik, kde jsou také motivy Venuše,“ uvedl proděkan fakulty Jindřich Lukavský.

Plzeňská fakulta dostala darem také 26 beden z washingtonského Archives of American Art. Jsou v nich texty, dopisy, skici i popisy vzniku Sutnarových slavných značek. „Na ně už nám projektují sutnarovský archiv a studovnu u vrátnice fakulty, které by měly být hotové na letní semestr,“ řekl Mištera. Materiály by fakulta chtěla prezentovat při dalších výstavách.

Fotogalerie
8 fotografií